Taakstraf en boete na mishandeling Eemnesserse

Eemnes "In je huis moet je je veilig kunnen voelen." De officier van justitie trekt hard van leer tegen de 32-jarige Baarnse verdachte die op 23 april van dit jaar zijn toenmalige vriendin in haar woning in Eemnes mishandelde. De officier eist onder meer twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en een contactverbod.

De politierechter is wat milder en legt de verdachte een taakstraf op van 100 uur. Daarnaast moet hij de vrouw 559 euro betalen voor de aangerichte schade.

In zijn requisitoir benadrukt de officier van justitie dat huiselijkgeweldzaken een hoge prioriteit hebben bij het Openbaar Ministerie. "Achter de voordeur vindt het meeste geweld plaats. Zeer zorgwekkend." De strafzaak tegen de Baarnaar is daar in zijn ogen een voorbeeld van.

Op zondagavond 23 april zette de moeder van de verdachte haar zoon en zijn toenmalige vriendin met de auto af bij de woning van de vriendin in Eemnes. Het drietal kwam terug van een feestje in Bunschoten. Halverwege de rit kregen de verdachte en zijn ex op de achterbank van de auto ruzie. Eenmaal in de woning escaleerde de ruzie en liep het uit op een handgemeen, waarbij de man en de vrouw over en weer met spullen naar elkaar begonnen te gooien. Bierflesjes, vazen, een stofzuiger, zelfs een wasdroger werd van zijn plek gehaald en gegooid.

Wie precies wat gedaan heeft tijdens de ruzie wordt uit de tegengestelde verklaringen van het slachtoffer en de verdachte niet duidelijk. "Dat hoeft ook niet", aldus de politierechter. Het gaat haar om het meest belastende deel van de beschuldiging tegen de verdachte, namelijk dat door zijn toedoen de vrouw van de trap is gevallen. De politierechter vindt dat dit te bewijzen valt. Dit verklaart niet alleen het slachtoffer, maar ook twee buren die gezien hebben dat de vrouw viel. "U heeft op enig ogenblik in uw boosheid mevrouw geraakt, waardoor zij van de trap viel en daarbij allerlei kneuzingen opliep", aldus de rechter tegen de Baarnaar.

De verdachte ontkent dat door zijn schuld zijn ex-vriendin van de trap is gevallen. Volgens hem hebben zij allebei een evenredig groot aandeel gehad in de ruzie. De Baarnaar heeft twee weken de tijd om tegen het vonnis van de politierechter in hoger beroep te gaan.