Crailo: nu nog vervallen, straks een modern buurtschap.
Crailo: nu nog vervallen, straks een modern buurtschap. Foto: Bob Awick

Drie gemeenten kopen Crailo van provincie Noord-Holland

Het kostte bloed, zweet en tranen, maar de gemeenten Laren, Hilversum en Gooise Meren nemen het grondgebied Crailo definitief over.

Laren Alle drie de gemeenteraden gingen maandagavond akkoord met het door verschillende amendementen en moties ietwat aangepaste raadsvoorstel.

In Laren was de gemeenteraad als eerste klaar en daar was ook iedereen positief. In Hilversum was iets meer verzet, maar uiteindelijk stemden alleen Hart voor Hilversum en SP tegen. In Gooise Meren was de meeste spanning, maar ook daar stemde een (krappe) meerderheid - 17 voor en 12 tegen - voor de ontwikkeling van de nieuwe, duurzame en groene wijk waar woningen - ook huurwoningen voor lagere en middeninkomens - en bedrijven moeten komen. Bovendien voorkomt de gezamenlijke aankoop dat verschillende delen van Crailo op uiteenlopende manieren worden ontwikkeld.
De drie gemeenteraden hebben in goed onderling overleg de verdeelsleutel voor baten en lasten over de drie gemeenten vastgesteld op 45% voor Hilversum, 45% voor Gooise Meren en 10% voor Laren. Met de aankoop is een bedrag gemoeid van 33,2 miljoen euro. De gemeenten zullen een Gezamenlijke Exploitatie Maatschappij oprichten in de vorm van een besloten vennootschap.
Morgen om 10.30 uur wordt de koopovereenkomst ondertekend op het Raadhuis van Laren door gedeputeerde Post van de provincie Noord-Holland en de wethouders Jaeger, Voorink, Boland, Van Meerten, Stam en Smit van de drie betrokken gemeenten.