Eén miljoen voor Blijversleningen

Eemnes Voor ouderen die langer zelfstandig in hun eigen huis willen blijven wonen, wil het college van Eemnes één miljoen euro uittrekken voor Blijversleningen.

Een Blijverslening kan boetevrij worden afgelost en heeft een lage rente en is een alternatief voor aanpassingen aan de woning via de Wmo.

CDA-motie

Een Blijverslening kan bij de gemeente worden aangevraagd door ouderen - of familie - die hun eigen woning levensloopbestendig willen maken of een zorgvraag hebben. "Het gaat dan om kleine aanpassingen waarin de Wmo niet voorziet", legt wethouder Jan den Dunnen uit. De regeling komt voort uit een CDA-motie.
Voor een Blijverslening die consumptief (geen eigen huisbezit en aflossing in tien jaar) wordt verstrekt, ligt het bedrag per aanvraag tussen 2.500 en 10.000 euro. Mensen die een eigen woning bezitten (hypothecaire lening en aflossing in twintig jaar) kunnen maximaal 50.000 euro per aanvraag toegewezen krijgen.

Bouwkrediet

De aanvrager dient zelf voor offertes te zorgen en krijgt binnen acht weken na ontvangst van een complete aanvraag van het college te horen of de aanvraag al dan niet gehonoreerd wordt. De lening wordt via een bouwkrediet verstrekt. Het voorstel wordt in januari door de gemeenteraad besproken.