Claudia en Geertje met het pannenkoekenboek.
Claudia en Geertje met het pannenkoekenboek. Foto: Bob Awick

'Een pannenkoek eten kan altijd, dus zeker tijdens de kerstdagen'

Niks lekkerder dan een pannenkoek. Dat vindt in ieder geval het gezin van Claudia Willekes. Een dag in de week is het 'Pannenkoekdag'. Er is nu een boekje uit met de lekkerste recepten.

BUSSUM Lekker zo'n pannenkoek, maar week in week uit hetzelfde, daar kreeg Claudia steeds minder zin in. "Ik werd er zelfs wat misselijk van", vertelt ze. "Altijd maar die witte bloem, plakkerige stroop en poedersuiker. Op een gegeven moment dacht ik dat het tijd werd voor iets nieuws. Mijn kinderen eten al niet zo heel goed. Daarom wil ik wel dat wat ik ze geef ook voedzaam is."

Het resultaat is te bewonderen in het boek 'Pannenkoekdag'. Een mooi, handzaam boekje waarbij je met verbazing kijkt naar wat er allemaal mogelijk is met een paar eieren, wat bloem en melk. Of met geitenmelk, karnemelk, boekweitmeel, speltmeel, volkorenmeel, kastanjemeel... of zelfs aardappelpuree in het beslag.
Claudia experimenteerde er in het begin op los met recepten die ze via Google vond. "Heel vaak klopte het recept dan weer niet of het was helemaal niet lekker. En dan al die printjes. Ik kwam daarom op het idee om zelf een boekje te schrijven." Ze klopte aan bij kok en culinair redacteur Geertje Tensen. Zij is al jaren zeer goed bevriend met de man van Claudia en staat bekend om haar kookcreaties. "Ik ben de hele dag met eten bezig", vertelt ze in haar keuken in Bussum. Geertje was direct enthousiast toen Claudia haar vertelde over het receptenboek met gezonde en voedzame pannenkoeken.

Recepten proberen

Geertje en Claudia hebben 200 recepten getest, allemaal zelf bedacht. De beste zijn gebundeld in het boek. "Alles wat hebben uitgeprobeerd was heel gezond. We werkten bijvoorbeeld met rogge, spelt, volkoren en boekweit. Eigenlijk alles, behalve met bloem omdat daar de goede vezels uit zijn." Claudia vertelt over de experimentele fase. "We hebben zulke lekkere dingen gemaakt. Zo lust ik helemaal geen roggebrood, maar de pannenkoek gemaakt van rogge en belegd met een beetje oude kaas en een likje mosterd is heel lekker."

Het uitproberen ging niet altijd goed. Geertje: "Soms werd de pannenkoek heel droog, of het werd behanglijm, te waterig of het wilde geen koek worden. Soms was het ook beter het beslag wat langer te laten staan, bijvoorbeeld met havermoutmeel. Maar boekweit moet je direct bakken. Mijn grootste uitdaging was het bakken van de volkorenrijstmeelpannenkoek, gevuld met taugé en garnalen. Ik stond een keer tot half tien 's avonds in de keuken en ik kreeg het maar niet goed. Mijn man vroeg: hoe zou je dit in een restaurant oplossen? Ja, een ei erbij doen. En wat denk je? Toen wilde het wel."
Supertrots zijn ze dus op de bundeling van de heerlijkste recepten in het boek. Geertje:"Ik wil wel meegeven dat het bakken altijd in een hete pan moet. Dan pas de olijfolie erin en dan het beslag. Als de bovenkant droog is, dan keer je 'm om. Nooit bakken in boter dus." Maar wat is er eigenlijk mis met zo'n pakje uit de supermarkt? Claudia: "Daar zijn wij dus niet zo'n fan van. Het zit vol onnodige toevoegingen en veel te veel zout en suiker. Haal gewoon vers meel. Dat is in iedere supermarkt verkrijgbaar. Melk en ei erbij en klaar."
Een pannenkoek eten kan altijd, dus zeker tijdens de kerstdagen. En wat bevelen ze aan bij het kerstdiner? "Bij de borrel kies ik voor Hollandse garnaaltjes in een poffertje met cocktailsaus. De zalmtaart op basis van pannenkoekjes gemaakt met boekweitmeel, gerookte zalm, dille en crème fraîche is ook altijd een topper. Als dessert de rijstmeelpannenkoeken met sinaasappel en kokos. Of kies de spelt-amandelmeelpancakes met fruit en abrikozenmascarpone. Heerlijk! Ook voor de kerst is de boekweitmeelpannenkoek met kipragout. Of wat dacht je van de volkorentarwemeelpannenkoek? Daar zit aardappelpuree door het beslag waardoor deze mooi fluffie is. Lekker met een hamburger, handig dus voor bij het gourmetten", lachen de dames.

Het net verschenen boek 'Pannenkoekdag' is verkrijgbaar via pancakeday.nl en in de boekwinkels.

Hamburger op een gezonde pannenkoek.