Eerst rustig en weinig neerslag; kerstdagen wisselvalliger

Bepalend voor het weerbeeld is een sterk hogedrukgebied te zuiden van Nederland. Deze ligging zorgt voor een westelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Vanaf het kerstweekeinde schuift het hogedrukgebied naar het zuiden. De westelijke stroming trekt dan verder aan. Atlantische depressies krijgen vervolgens meer invloed, met toenemende regenkansen. Het blijft daarbij zacht winterweer.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt veel bewolking verwacht. Er kan soms lichte (mot)regen vallen. Er waait een matige westenwind. Vrijdag ruimt de wind naar noordwest. Het blijft goeddeels droog. Er is bewolking, maar af en toe kan de zon even doorbreken. De nachten zijn vorstvrij met een minimum van circa 6 graden. Ook overdag ligt de temperatuur met 8 à 9 graden enkele graden boven normaal.

Het weekeinde + de kerstdagen

Zaterdag is het wisselend bewolkt met opklaringen. Het blijft vrijwel overal droog. Zondag neemt de bewolking toe. Later op de dag en op kerstavond is er kans op wat regen. Het wordt zondag en tijdens de kerstdagen rond 9 graden. Ook de nachten verlopen zonder vorst. Er is met kerst vrij veel bewolking met soms wat regen. De zuidwestenwind trekt iets aan tot matig of vrij krachtig.

Weetje

Het wordt voor de zevende keer op rij een groene kerst. In 2009 en 2010 viel er wel sneeuw. Statistisch komt gemiddeld eens in de 15 jaar een witte kerst voor. In 2016 verliepen de kerstdagen met 12 graden zeer zacht. In 2015 beleefden we zelfs de zachtste kerstdagen in meer dan honderd jaar met een temperatuur van 14 à 15 graden.