Bijna helft zoekt onnodige confrontatie met inbreker

Laren Midden in de nacht denk je een inbreker in je huis te horen. Wat doe je dan? De Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken deed hier onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat mensen onnodig het gevaar van een confrontatie met de inbreker opzoeken.

Ruim een kwart (26,9%) zegt dat ze direct gaan kijken wat er aan de hand is. Bijna 10% belt eerst nog 112 en gaat vervolgens kijken of er een inbreker rondloopt. Circa 18% van de vrouwen vraagt of hun partner even poolshoogte wil gaan nemen. Coen Staal, voorzitter van de stichting, hierover: "Een inbreker zoekt liever niet de confrontatie met de bewoner. Om die reden breekt hij 's nachts in. Als hij voelt dat hij in het nauw komt en niet meer op tijd kan vluchten, weet je niet wat zijn reactie zal zijn. Een plotselinge confrontatie met een bewoner kan hem er dan toe brengen om geweld te gebruiken. Dat moet je echt altijd proberen te voorkomen."
Ongeveer de helft van de ondervraagden in dit onderzoek gaat de confrontatie met een eventuele inbreker niet aan. Men belt 112 en blijft in bed liggen luisteren (12%) of maakt veel lawaai en doet het licht aan in de hoop dat de inbreker het hazenpad kiest (9,7%). Sybren van der Velden, projectleider woninginbraken van de Landelijke Politie: "Het meest effectief is om eerst 112 te bellen en te melden, met je naam en adres, dat je waarschijnlijk een inbreker in je huis hoort. Wacht enkele minuten, doe dan het licht in je slaapkamer aan en maak lawaai. Zoek nooit de confrontatie op, ook niet met een verdedigingsmiddel, hoezeer dat ook tegen het rechtvaardigheidsgevoel in druist. Die knuppel kan namelijk ook tegen je gebruikt worden."