Frank de Greeve moet na een herseninfarct een nieuw leven opbouwen. Monique (l), Bo, Frank en Kasper.
Frank de Greeve moet na een herseninfarct een nieuw leven opbouwen. Monique (l), Bo, Frank en Kasper. Foto: Koosje de Beer

Eemnessers fietsen Le Tour de Frank als hart onder de riem voor hun vriend

Frank de Greeve is getroffen door een herseninfarct. In Le Tour de Frank fietsen zijn vrienden langs plekken waar hij graag kwam.

Eemnes Het leven van Frank de Greeve veranderde drastisch in de nacht van 20 april 2016. "Ik voelde me niet lekker en wilde opstaan om een glas water te pakken toen ik compleet door mijn hoeven zakte", vertelt hij. "Ik was aan één kant verlamd en kon niets meer." Na een verblijf in het ziekenhuis en een revalidatiecentrum bleek dat Frank nooit meer de oude zal worden. Zijn vriend en collega Kasper Bouwman wilde iets doen en bedacht Le Tour de Frank om geld in te zamelen voor een geluiddichte zolder.

De Greeve was 41 jaar toen het infarct hem trof. "Ik speelde tennis bij 't Laer, voor mijn werk reisde ik de wereld rond en samen met Monique was ik vaak op pad", vat hij zijn vroegere leven samen. Vriendin Monique Sonneveldt knikt instemmend. "Wij waren meestal het stel dat 's nachts het licht uitdeed", voegt ze toe.

Hij heeft nog steeds een atletisch postuur en praat gemakkelijk. Alleen een arm die hij niet kan gebruiken, verraadt dat er iets aan de hand is geweest. Toch is dit niet het grootste ongemak dat De Greeve ervaart. "Die arm staat mijn geluk niet in de weg", zegt hij beslist. "Door dit ongeluk is ongeveer een kwart van mijn hersenen onherstelbaar beschadigd en dat merk ik aan dingen die een buitenstaander niet opvallen en die lastig zijn uit te leggen. Helaas moet ik er wel elke dag mee dealen." Vermoeidheid, epilepsie en snel overprikkeld raken maken zijn leven vooral ingewikkeld. "'Even iets doen', bestaat niet meer", legt hij uit. "Ik heb hooguit twee uur energie op een dag om activiteiten te ondernemen. In die tijd wil ik er zijn als vader voor mijn dochtertje Bo, als partner van Monique en als vriend. Dat betekent dat ik altijd keuzes moet maken. Daarbij kan ik niet veel prikkels hebben. Uitgaan op vrijdagavond is er echt niet meer bij."

Bouwman en De Greeve kennen elkaar sinds de middelbare school en waren collega's bij hetzelfde bedrijf in Hilversum. "In maart vorig jaar was ik nog met Frank in Indonesië", blikt hij terug. "En een maand later is het helemaal mis. Het was voor alle vrienden en bekenden van Frank een grote klap. Wij wilden allemaal iets doen, maar wat? Als iemand zijn been heeft gebroken, kun je helpen door de rolstoel te duwen of boodschappen te doen. In het geval van Frank is dat veel moeilijker. We proberen een modus te vinden. We gaan nu niet meer samen naar de kroeg, maar op een mooie zomeravond naar de polder. Genieten van de rust met een alcoholvrij biertje."

Steeds vaker merkte Bouwman dat mensen iets voor Frank wilden doen, maar niet wisten hoe. "Samen met vrienden en collega's hebben we daarom Le Tour de Frank bedacht: tien of twintig kilometer fietsen door het Gooi langs plekken waar Frank graag kwam. Natuurlijk doen we 't Laer aan, maar ook de polder. We merken echt dat vrienden, maar ook Eemnessers die Frank minder goed kennen, geweldig positief reageren. Al meer dan honderd mensen fietsen mee. Met de opbrengsten kunnen Monique en Frank hun huis aanpassen. Met een schuifdeur naar de keuken en een geluiddichte zolder kan Bo dan weer vriendinnetjes mee naar huis nemen, zonder dat Frank daar overprikkeld van raakt."

De Greeve vindt het een geweldig initiatief, maar voelt zich er tegelijkertijd soms ook ongemakkelijk bij, bekent hij. "Ik volg de actie op internet en dat geeft mij heel veel positieve energie", zegt hij. "Aan de andere kant ben ik natuurlijk niet de Eemnesser die grote pech in zijn leven heeft. Elk huisje heeft zijn kruisje: het is een tegeltjeswaarheid, maar daarom niet minder waar. We moeten ook deze mensen niet vergeten."

'Ik moet altijd kiezen: 'even iets doen' bestaat niet meer voor mij'

Meefietsen? Kijk op doneeractie.nl en zoek op Le Tour de Frank.