Ineke Hilhorst is verrast door de erkenning die ze voor haar inzet voor het Holocaustmonument heeft gekregen.
Ineke Hilhorst is verrast door de erkenning die ze voor haar inzet voor het Holocaustmonument heeft gekregen. Foto: Teun Koetsier

Verraste Ineke Hilhorst (66): 'Ik moet bijkomen van dit geweldige nieuws'

Ineke Hilhorst is voor haar inspanningen rond het 'Monument voor de Joodse kinderen' uitgeroepen tot Laarder van het Jaar 2017.

Laren Omdat Ineke de laatste weken voor werk in Engeland verbleef, zat haar echtgenoot Teun Koetsier in het complot. "Wanneer hoort ze het? Jullie gaan Ineke heel erg blij maken", zei hij. En dat klopt. Als ik haar bel valt ze aanvankelijk stil, maar al snel hoor ik haar enthousiasme: "Wow, wat een eer. Jeetje, geweldig ook die aandacht voor het monument!"

Ineke Hilhorst is een geboren en getogen Larense én vandaag blaast ze 66 kaarsjes uit. Ze is van oorsprong tv-producente en documentairemaakster. Ineke produceerde en regisseerde onder meer de documentaire serie '40 jaar na dato' over de bezetting. Ze was bij vele tv-producties betrokken.

Documentaire

In Laren maakte ze in 2002 furore met de documentaire 'De Legendarische Vincent Hilhorst', over haar neef Vincent die in enkele maanden van Laren naar Santiago de Compostela liep. Onder de naam 'De HuizenFee' is Ineke op dit moment onder meer werkzaam als interior decorator. "Ik ben nu onder andere in Engeland om een cottage in te richten." Op kerstavond arriveerde ze in Nederland om aanvankelijk vandaag weer overzee te gaan, maar echtgenoot Teun heeft haar vlucht omgeboekt zodat Ineke deze ochtend de award fysiek in handen krijgt. Ze vindt het nog steeds bijzonder dat haar dit - na Antoinetty van den Brink vorig jaar - overkomt. "Ik vind het heel eervol. Wat een verrassing. Het is zo'n erkenning. Vooral voor de overlevenden. En wat ben ik blij dat het monument op deze wijze weer aandacht krijgt. Ik moet even bijkomen van dit geweldige nieuws", zegt Ineke vanuit Engeland.
De Larense - sinds 2015 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau - heeft altijd de sterke behoefte gehad om iets voor de samenleving te betekenen. Lang geleden zat ze in de commissie van beheer van het Singermuseum en ruim tien jaar geleden richtte ze de Stichting ter Verfraaiing van de Wereld op. Naast tal van andere besturen was Ineke ook enkele jaren voorzitter van de Nationale Hannie Schaft Stichting.

'Schieten op de Maan'

Vanaf het begin in 2015 was ze als redacteur zeer betrokken bij het project van Teun Koetsier en Elbert Roest om de geschiedenis van Laren in de Tweede Wereldoorlog vast te leggen. Dat project leidde in 2016 tot het boek 'Schieten op de Maan'. Vanuit die betrokkenheid nam ze in datzelfde jaar het initiatief om te komen tot een monument voor de door de nazi's vermoorde kinderen van het Joodse kindertehuis de Berg-Stichting. "Het drong zich aan mij op; ik kon dit niet laten liggen. Vond het té belangrijk."

'Wat ben ik blij dat het monument op deze wijze weer aandacht krijgt'

Recordtijd

Met haar inzet en haar ervaring met het realiseren van kunst in de openbare ruimte en als tv-producente en met de volle medewerking van de Larense bevolking werd het monument in een recordtijd gerealiseerd. Het is op 20 april jongstleden onthuld. Met het monument, dat staat op het Reitsemaplantsoen bij de ingang van het Sint Janskerkhof, heeft Laren een Holocaustmonument en is de herinnering aan de Berg-Stichting terug in Laren. Het kunstwerk van Lon Pennock en de plaquette met de namen van de 48 vermoorde kinderen en 4 stafleden trekt veel bezoekers.
Onderdeel van het initiatief was ook de publicatie van het boek 'De Slag om de Berg-Stichting' dat Ineke in samenwerking met Teun Koetsier en Elbert Roest schreef. Het boek beschrijft de geschiedenis van de Berg-Stichting. Het verscheen ter gelegenheid van de onthulling. "Die avond was fantastisch door Leo Janssen en Mariëtte Nieuwboer georganiseerd. Daarnaast kan ik Elbert, het comité van aanbeveling en de gemeente Laren ook niet genoeg roemen." Onlangs verscheen ook nog een herinneringsboekje, dat Ineke samen met Janssen redigeerde.