Marita is dolblij met deze verering.
Marita is dolblij met deze verering. Foto: Bob Awick

'Als kind zei ik al op feestjes dat ik later mevrouw Vitus wilde worden'

Haar betrokkenheid bij Het Vitus en het Kunstcafé maken van Marita Steenbeek een terechte winnares van de 'Blaricummer van het Jaar 2017'-award.

Blaricum Cool! Marita Steenbeek is echt verrast als blijkt dat zij door deze krant is uitgeroepen tot Blaricummer van het Jaar 2017. Haar inspanningen voor Het Vitus, dat zij samen met haar man Erik Joosen weer op de kaart heeft gezet, én haar betrokkenheid bij het Kunstcafé Blaricum maken haar tot een terechte winnares, volgens het juryrapport. Zelf blijft ze er bescheiden onder. "Het dorp heeft mij zo veel gegeven, het is mooi als je daar iets voor terug kunt doen."

Het was spannend, nu zes jaar geleden. Marita Steenbeek en Erik Joosen waren niet het enige stel dat reageerde op de vacature voor het beheer van Het Vitus. "Ik ben hier geboren en groeide op met Het Vitus", vertelt de kersverse Blaricummer van het Jaar. "Als klein kind riep ik al op een carnavalsfeestje dat ik later mevrouw Vitus wilde worden. Ik was dan ook ongelofelijk blij toen wij uiteindelijk het vertrouwen kregen om het gebouw te mogen beheren!"

Sindsdien is er in de woorden van Steenbeek elke dag wel iets te doen in het sociaal-cultureel centrum van Blaricum. "Gisteren was hier het kerstconcert van de Bernardusschool. Er waren 280 ouders met hun kinderen", vertelt ze, terwijl ze de laatste spullen van de avond opruimt. "Claire Vinkesteijn, moeder van een van de leerlingen, heeft samen met de kinderen prachtig gezongen. Zij is getrouwd met een Blaricummer, maar in Engeland kent iedereen haar van tv. Grappig toch?"

De grote zaal van Het Vitus is geschikt voor vergaderingen, bruiloften en andere feesten, maar ook voor condoleances. "Na de begrafenisceremonie in de kerk komen de mensen vaak hier naartoe om te condoleren, maar we kunnen ook de volledige uitvaart hier organiseren", legt Steenbeek uit. Het betekent wel dat zij en Joosen vaak snel moeten schakelen. Het komt meer dan eens voor dat een feest op de ene dag wordt gevolgd door een condoleance op de dag daarop. "Er ligt zoveel ziel en zaligheid in Het Vitus. Dit is een gebouw van lief en leed, van rouwen en trouwen", vat Steenbeek het karakter van het vroegere patronaatsgebouw samen. "Het zou echt zonde zijn als dit ooit uit het dorp zou verdwijnen."

Kunstcafé

De bijdrage van Steenbeek aan het Kunstcafé was voor de jury een belangrijke reden om aan haar de eervolle benoeming 'Blaricummer van het Jaar 2017' toe te kennen. Zelf hoopt ze vooral dat nog meer mensen dan nu een keer het Kunstcafé komen bezoeken en zwaait ze Nol van Bennekom en Frans Ruijter alle lof toe.

'Het Vitus is een gebouw van lief en leed en van rouwen en trouwen'

"Nol zorgt ervoor dat we elke keer een fantastisch programma hebben en Frans maakt er met zijn presentatie een geweldige avond van", vertelt ze enthousiast. "Een paar jaar terug hoorde ik dat het Kunstcafé niet op de oude plek kon blijven en heb ik ze naar Het Vitus gehaald. Het zou toch zonde zijn als dit zou verdwijnen? Met de vrijwillige bijdrage die de mensen geven, kan het nét uit. Erik en ik moeten zelf natuurlijk van Het Vitus kunnen leven, maar daarnaast vind ik het waardevol om ook iets voor het dorp te kunnen betekenen."

Het Kunstcafé opent het nieuwe jaar met een liedjesprogramma van Annick Boer op de derde woensdag van januari. "Een uitzondering", benadrukt Steenbeek. "Normaal is het café altijd op de tweede woensdag van de maand, maar dan organiseren we dit jaar voor het eerst de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in Het Vitus. Omdat we heel graag Annick in huis wilden halen, hebben we besloten om één keer te schuiven met de datum. De vaste kliek die altijd komt weet dat wel, maar het zou mooi zijn als meer en ook jongere Blaricummers een keer komen kijken. Wie weet draagt deze award daar wel aan bij."