Marian Roskamp serveert 'haar' voorgerecht tijdens het drukbezochte kersdiner.
Marian Roskamp serveert 'haar' voorgerecht tijdens het drukbezochte kersdiner. Foto: Bob Awick

'Reddende engel' van De Bongerd heeft heel veel mooie plannen voor 2018

De verse maaltijden van Marian Roskamp in De Bongerd zijn een begin om het wijkcentrum nieuw leven in te blazen. Maar er is meer op komst.

eemnes Bouillon met verse tuinkruiden als amuse, een gevulde kiprollade met groenten en aardappelgarnituur en stoofpeer als hoofdgerecht en tot slot nog een dessert. Marian Roskamp is vlak voor het kerstdiner dat zij verzorgt voor 35 ouderen in De Bongerd nog druk bezig om de verse gerechten op tijd af te hebben. "Ik wil me hierin onderscheiden."

Groot was de verontwaardiging afgelopen zomer toen bekend werd dat de vrijwilligersactiviteiten in het buurtcentrum aan de Jhr. C. Roëlllaan zouden stoppen en mensen ervan uitgingen dat dit dan ook gold voor het sociale project voor ouderen van de 59-jarige professionele dieetkok. Zij was immers net gestart met haar verse maaltijden op maandag-, woensdag en vrijdagavond voor 8 euro. Maar het restaurantje van Marian is er nog gewoon. Sterker nog, ze hoopt hier nog heel lang mee door te kunnen gaan.
Vol trots toont Marian de spullen die zij gesponsord kreeg - "ik heb net een nieuwe tweedehandsafwasmachine" - waardoor zij haar gerechten kan maken. Vanaf de zijlijn zag ze de afgelopen jaren hoe de activiteiten in De Bongerd in het slop raakten. Ondertussen kreeg ze begin dit jaar te horen dat haar baan als leidinggevende bij zorgcentrum Zuiderheide in Hilversum op de tocht stond vanwege een reorganisatie. "Ik dacht: wat moet ik doen als ik hier weg ben", zegt ze nu.
De Bongerd bood uitkomst. Met verhuurder Versa ging ze in gesprek en bij de gemeente diende ze een bedrijfsplan in. "Ik ben op 1 mei hier begonnen, nadat begin februari in Zuiderheide de keuken dichtging. Vervolgens ben ik nog zeven maanden bij Amaris gebleven omdat dingen niet van de grond kwamen en uiteindelijk wilden ze me niet kwijt. Daar ben ik nu vliegende keep."
Zodoende is Marian op maandag, woensdag en vrijdag druk doende in De Bongerd en werkt ze dinsdag en donderdag (en soms in de weekenden) voor Amaris. Dat laatste is handig om geld te verdienen en zo 'Marian kookt vers voor u!' te kunnen opstarten.
Inmmiddels heeft Marian een vaste klantenkring en wordt haar initiatief langzaamaan een begrip binnen haar doelgroep. De vaste gasten zien haar daarom ook wel als 'de reddende engel' van de Bongerd, lacht ze. Immers, was zij er niet geweest, dan was het maar de vraag hoe het nu feestelijk ogende wijkcentrum eruit had gezien. "Ik krijg ook cadeaus van mijn vaste mensen", zegt ze enigszins verlegen.
De bezoekers komen niet alleen uit Eemnes, maar ook vanuit de dorpen daaromheen. En wie niet langs kan komen of toch liever thuis eet, kan een maaltijd in een speciaal koffertje voor dezelfde prijs plus 1 euro aan bezorgkosten bezorgd krijgen. Dat laatste geldt overigens wel alleen voor Eemnessers. "Vaak zijn het de kinderen van die mensen die mij hiervoor benaderen", zegt ze. "Ik vraag voor alle mensen waar we bezorgen ook om een contactpersoon die we kunnen bellen als er iets is. We hebben bijvoorbeeld ook met dementerenden te maken. Op die manier is dit ook een soort sociale controle."
Voor de redactie van deze krant zijn niet alleen de lekkere maaltijden, maar ook de zorg aan ouderen en haar inspanningen om van De Bongerd weer een bruisende plek te maken dé aanleiding om Marian in het zonnetje te zetten en haar uit te roepen tot 'Eemnesser van het Jaar'. Immers, haar activiteiten zijn voor de tientallen bezoekers een uitje. En aan alle verzoeken kan de 'instellingskok' voldoen, zegt ze. Van gewone stamppot met rookworst tot aan pannenkoeken en zelfs een snackdag (met uiteraard verse salade en fruit). Bovendien is er ook weleens livemuziek en was er al een modeshow. Deze evenementen staan, net als een schoenen/onderkledingverkoop en een klassiek concert ook in 2018 op de agenda. "Het is gewoon ook heerlijk om dingen te organiseren."