Bij de inval werd ook een splinternieuwe Jaguar in beslag genomen.
Bij de inval werd ook een splinternieuwe Jaguar in beslag genomen. Foto: Caspar Huurdeman

Celstraffen tegen twee drugshandelaars

Anke Sprakel

Eemnes Tegen de 24-jarige man die vorig jaar november samen met zijn vriendin aan de Wakkerendijk in Eemnes werd aangehouden op verdenking van grootschalige drugshandel is zeven jaar celstraf geëist. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de man van grootschalige drugshandel in de periode mei 2016 tot november 2016. Ook zou hij het verdiende geld, ongeveer 500.000 euro, hebben witgewassen.

De 26-jarige ex-vriendin van de verdachte, met wie hij sinds mei 2016 in de woonboerderij aan de Wakkerendijk woonde, heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan medeplegen van witwassen. Tegen haar eiste de officier dertig maanden celstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Op 14 november vorig jaar belt de politie op het adres aan de Wakkerendijk in Eemnes aan. Bij de politie was het vermoeden ontstaan dat zich in de woonboerderij een hennepkwekerij bevond, omdat er op het adres niemand ingeschreven stond en er toch vaak grote dure auto's op het erf van de boerderij geparkeerd stonden. Als de vrouw op verzoek van de agenten het huis laat zien, stuiten de agenten beneden in een van de ruimten op een professioneel ingericht postorderkantoor waar drugs worden verpakt om te worden verstuurd. Op een lange tafel liggen grote hoeveelheden harddrugs: amfetamine, MDMA, xtc-pillen en cocaïne. In de ruimte ernaast liggen verpakkingsmaterialen, etiketten, bestellijsten en weegschalen. Voor de politie is het direct duidelijk dat er vanuit de woning op grote schaal wordt gehandeld in harddrugs.

Het stel wordt gearresteerd en meegenomen voor verhoor. In eerste instantie verklaart de man dat het zijn handel is en dat zijn vriendin er niets mee te maken heeft. Gedurende zijn detentietijd stelt de man zijn verklaring bij en schuift de schuld in de schoenen van zijn ex-vriendin. Zij zou de handel zijn gestart omdat zij bedreigd zou worden door zigeuners uit Enschede. De verdachte had geholpen bij het inpakken en versturen van de drugspakketten omdat hij smoorverliefd was op haar. De vrouw verklaart dat zij geen weet heeft gehad van de drugs op de benedenverdieping. Daar kwam zij nooit, want die verdieping was in gebruik door haar ex-vriend.

De officier van justitie gaat er op grond van telefoongegevens, camerabeelden en bankafschriften van uit dat de man in drugs handelde. Onder de naam DutchKings zocht hij op het Darkweb potentiële kopers die de verdachte in bitcoins betaalden. In de woonboerderij in Eemnes stelde hij de bestellijsten samen, verpakte de drugs in postpakketten en voorzag de pakketten van labels waarop stond dat de inhoud bestond uit computeronderdelen. Vervolgens leverde hij de pakketten in bij PostNL afgiftepunten in de buurt, onder meer in Soest en Soesterberg. In totaal verzond hij in de periode mei tot november 2016 meer dan 2.700 pakketten naar 48 landen. Volgens het OM ging het om meer dan 50 kilo harddrugs, met een waarde van vijf ton.

De vrouw is volgens de officier van justitie niet te linken aan de drugshandel. Haar wordt medeplegen van het witwassen aangerekend omdat zij profiteerde van de winst uit de drugshandel. Zo kocht het tweetal een Landrover van 4.500 euro, een Jaguar van 72.500 euro en werd een bedrag van 5.000 euro aanbetaald voor de aanschaf van een paardentrailer voor de paarden.

Op de vraag van de officier van justitie hoe de man aan zo veel geld kwam om al deze dure spullen te kopen, zei de verdachte dat hij in 2012 bitcoins had aangekocht en een paar jaar later de koerswinst hiervan had verzilverd. Verder zei hij geld te verdienen met de verkoop van VPN-accounts en USB-sticks met encryptie.

Volgens de officier van justitie liegt de verdachte hierover omdat hij hiervan geen administratie kan overleggen en ook kan hij geen legale bedrijfsvoering en legale inkomsten overhandigen. Naast de celstraffen heeft de officier van justitie aangekondigd ook een ontnemingsvordering te zullen gaan eisen. Hoe hoog die zal worden en wanneer dit bekend wordt gemaakt is nog niet duidelijk.

In de boerderij werd op grote schaal gehandeld in harddrugs