Dick Vermeij, burgemeester Röell en de winnaar van 2016, Monique Wels.
Dick Vermeij, burgemeester Röell en de winnaar van 2016, Monique Wels. Foto: Roeland de Bruijn

Aantal inzendingen voor Baarnse Literatuurprijs hoger dan ooit

Voor het eerst in de zeven jaar van het bestaan van de Baarnse Literatuurprijs (BLP) heeft het aantal inzendingen de honderd overschreden. Ruim zelfs.

BAARN De webmaster van het Cultureel Festival Baarn sloot afgelopen week, aan het eind van de termijn, het inzendingformulier van de schrijfwedstrijd.

De schrijfwedstrijd is door de toenmalige voorzitter, Dick Vermeij, in 2010 opgezet als aanvulling op het aanbod aan muziek, dans en beeldende kunst van het Cultureel Festival. De wedstrijd in korte verhalen beleefde in 2011 de eerste prijsuitreiking, toen nog in de Pauluskerk.

Nieuwe naam

Na de eerste paar levensjaren van de schrijfwedstrijd werd besloten om de steeds toenemende erkenning te weerspiegelen in een nieuwe naam 'Baarnse Literatuurprijs'. Dit deed ook recht aan de kwaliteit van het aangeboden proza. Vanaf de eerste editie heeft de gemeente Baarn de literaire prijsuitreikingen ondersteund. Burgemeester Röell, vaak in aanwezigheid van wethouders, overhandigt ieder jaar de prijzen nadat hij een zorgvuldig voorbereid en op de persoon toegesneden toespraakje houdt. Dit laatste wordt mogelijk gemaakt doordat hij als enige Baarnse burger bij de twaalf genomineerde verhalen, onder embargo, ook de jury-uitslag verneemt.
De vaste plaats voor de prijsuitreiking is de Trouwzaal van het gemeentehuis, wat volgens Vermeij samen met de hele ceremonie door de deelnemers en hun gezelschap bijzonder gewaardeerd wordt. Dankbriefjes over de stijlvolle bijeenkomsten en locatie getuigen hier regelmatig van.

"Vanuit optimistische overmoed zijn we er een paar jaar geleden toe overgegaan om de nummers, waaronder de verhalen aan de jury worden gepresenteerd, te beginnen met twee voorloopnullen", vertelt Vermeij.

Kwaliteit

"Vorig jaar hadden we 77 inzendingen in de volwassenencategorie, maar we hadden nooit verwacht dat we nu anderhalf keer zoveel zouden binnen krijgen. Als kwantiteit al een streven van ons zou zijn, mogen we spreken van een succesvolle editie 2017. Maar het is natuurlijk veel belangrijker dat de kwaliteit hoog is, hoewel dat aan de jury is om te beoordelen."

Medecoördinator Thea Kramer, die in de BLP een onmisbare rol vervult, heeft in totaal meer dan 120 inzendingen verwerkt, geanonimiseerd en gedistribueerd onder de vijfkoppige jury. "Dankzij de zegeningen van het internet en een goede laptop heb ik deels vanuit Frankrijk al dit voorbereidende werk kunnen doen. Dit behoort toch tot de kernactiviteit van de hele onderneming. Nu even een diepe zucht en dan op naar de prijsuitreiking."
Vooral de twee nieuwe juryleden, Cees Roodnat en Sandra van Berkum, zullen door de stapel inzendingen verrast zijn, voorspelt Vermeij. "De zuchten van verlichting door de jury klinken pas na het schrijven van de juryrapporten. Daarna is de prijsuitreiking een feestje voor iedereen."

Aan het eind van deze maand stelt de jury in een slotberaad de winnaars vast. Op 2 september worden de winnende verhalen in de Trouwzaal bekend gemaakt.