Boomkunstenaar Dave Harmsworth maakte het  beeld uit een stronk hout.
Boomkunstenaar Dave Harmsworth maakte het beeld uit een stronk hout. Foto: Caspar Huurdeman

Enorme kat in tuin Hannie Wouters trekt veel bekijks

In de tuin van Hannie Wouters aan de Professsor Molengraafflaan zit sinds een paar dagen een enorme kat op een boomstronk.

BAARN Het houten beeld is een kunstwerk van de Utrechtse boomkunstenaar Dave Harmsworth. De kat trekt heel wat bekijks in de buurt.

Veertig jaar geleden nam Hannie Wouters een dennenzaadje mee uit Spanje en plantte dat in haar tuin. Na al die jaren was de dennenboom zo groot geworden dat de wortels de straatstenen omhoog duwden. "We vertrouwden het niet meer", zegt Wouters. "We waren steeds bang dat er iemand over de stenen zou vallen. De gemeente heeft de straat geëgaliseerd en daarbij de wortels van de den aan de straatkant doorgehakt. De boom werd tot een paar meter boven de grond omgezaagd."

Opvangpoezen

Een vrouw uit de buurt bracht Wouters en haar man het idee om van de stronk iets moois te laten maken. Wouters: "Na wat nadenken waren we eruit: het moest een poes worden. Wij hebben altijd veel poezen gehad en opgevangen. Vroeger kwamen er wel eens zwerfkatten die bleven hangen, of een poes kreeg jonkies, of mensen gingen verhuizen en konden hun kat niet meenemen. Maar we hebben er nooit meer dan vier tegelijk gehad, hoor. Op dit moment hebben we nog één poes."

Kettingzaagbeeld

Wouters besloot de boomkunst cadeau te doen aan haar man. Via internet kwam het stel in contact met boomkunstenaar Dave Harmsworth van Treeworks, een klein bedrijf dat zich specialiseert in boomwerkzaamheden en het vervaardigen van kettingzaagbeelden. "Dave is goed hoor", zegt Wouters. "Hij heeft al zo'n vijfhonderd beelden gemaakt. Hij doet alles met een kettingzaag, ik heb hem niet met iets anders bezig gezien. Toen het klaar was is het beeld ingespoten met een mengsel van buitenbeits en terpentijn. Daarmee moet ik het beeld ook bijhouden, anders rot het weg."
De houten kat is iets groter dan een levende poes. "Het was voor ons wel spannend, wat het precies zou worden. Onze kat kijkt ernaar alsof hij denkt: die krijg ik nooit mijn tuin meer uit", lacht Wouters.

'Wij hebben altijd veel poezen gehad en opgevangen'

Swieber en Saartje

"Mijn man heeft de poes Saartje genoemd. Onze levende kat heet namelijk Swieber, de ouderen onder ons snappen de naam dan wel. Uit de buurt hebben we alleen maar leuke reacties gekregen op onze nieuwe aanwinst!", aldus de Baarnse.
Volgens boomkunstenaar Dave Harmsworth zijn er talloze mogelijkheden om van een boomstronk of een ander groot stuk hout iets bijzonders te maken. Hij is ook te zien op het Houthakkersfeest in Lage Vuursche.

Poes Saartje bewaakt het erf.