Adriano met een receptenboek dat hij van zijn vader kreeg.
Adriano met een receptenboek dat hij van zijn vader kreeg.

'Niet bot bedoeld, maar alleen échte Italianen kunnen écht Italiaans koken'

Tekst en foto: Marieke van Veen

WEESP Het zat even tegen met de uitlevering van producten en apparatuur, maar vandaag is het dan echt zover: Spizzi&Co in de Nieuwstraat opent de deuren. Hier kan men terecht voor authentieke pizza's en pasta's; eten waar je volgens Adriano Norci gelukkig van wordt.

De Italiaan is een man vol passie. "Zakelijke beslissingen neem ik niet alleen met mijn hersenen, ik volg vooral mijn hart. Als iets niet goed voelt, doe ik het niet."

Adriano begint daarover omdat hij tijdens zijn zoektocht naar een geschikte locatie voor zijn onderneming op vele plekken is geweest waar het 'niet klopte'. "Amersfoort, Amsterdam, Vathorst, nergens vond ik wat ik hier in Weesp wel vond. Weesp is klein, maar heeft wel echt een stadsmentaliteit. De mensen hier weten wat ze willen en hebben waardering voor ambacht. Ze halen brood bij de bakker, vlees bij de slager. Ze willen kwaliteit en zijn bereid daarvoor iets meer te betalen. Dat is de doelgroep waar ik me op richt. Want in Spizzi&Co werken we alleen met de allerbeste producten uit Italië, waarvan een deel exclusief voor mij wordt gemaakt of samengesteld. Hierdoor kan ik geen snackpizza voor vier euro aanbieden. Dat wil ik ook niet. Ik wil niet de goedkoopste zijn, ik wil de beste zijn!"

Het roer om

Vijf jaar geleden woonde Adriano nog in Rome en was hij een succesvolle manager. "Maar het bedrijf waarvoor ik werkte ging failliet en ik raakte mijn baan kwijt. Ik besloot het roer om te gooien en ging mijn zus achterna naar Nederland. De horeca heeft me altijd getrokken. Eten is voor Italianen heel belangrijk. Natuurlijk heeft de mens brandstof nodig, maar wij eten vooral omdat we daar blij van worden. Samen met mijn compagnon en kok Antonio Antoniello wil ik dat de Weespers ook laten ervaren."

'Ook zakelijke beslissingen neem ik vooral met mijn hart'

Spizzi&Co is niet bepaald de eerste pizzeria/Italiaans restaurant in Weesp, daar is Adriano zich van bewust. Hij heeft de concurrentie ook uitgeprobeerd tijdens etentjes met zijn vrouw: "Niet bot bedoeld, maar alleen échte Italianen kunnen écht Italiaans koken. Daarmee wil ik niet zeggen dat het per se slecht was. Van mij mag iedereen doen wat-ie wil. Hoewel het me soms weleens steekt als ik ergens een Italiaanse vlag zie wapperen, terwijl de uitbater overduidelijk niet Italiaans is." Het is niet Adriano's bedoeling om chauvinistisch over te komen: "Elke cultuur heeft zijn eigen pluspunten. Nederlanders zijn heel georganiseerd en gestructureerd. In Italië heerst chaos. Waar ik dan weer niet mee bedoel dat Nederlanders niet kunnen koken. Ik kom graag in Nederlandse restaurants voor een goed stuk vlees. Maar geef daar dan gewoon Hollandse aardappeltjes bij en geen linguine."

Lunch en diner

Spizzi&Co serveert 's middags lunchgerechten zoals belegde ciabatta's, warme panini's en salades. Vanaf een uur of 16.30 kunnen er pizza's en pasta's worden besteld; die kunnen worden bezorgd, worden afgehaald of ter plekke aan een van de tafeltjes worden genuttigd. Ook is er een stelling in de maak met Italiaanse producten.

www.spizzi-co.nl