Verkoop aan particulieren is op het bedrijventerrein niet toegestaan. De gemeente gaat strenger handhaven.
Verkoop aan particulieren is op het bedrijventerrein niet toegestaan. De gemeente gaat strenger handhaven. Foto: Pexels

Weesp bindt strijd aan met illegale detailhandel op bedrijventerrein

Met de regels in de hand heeft de gemeente vrijdag een grote kledinguitverkoop in een loods op bedrijventerrein Noord verhinderd. Wat mag wel en wat niet?

WEESP Kortingen tot 70% op het modemerk Circle of Trust, zo was het aantrekkelijke aanbod van de sample sale die afgelopen weekeinde zou plaatsvinden in een bedrijfspand aan de Flevolaan. Met het bestemmingsplan in de ene hand en een dwangsom in de ander, stak de gemeente Weesp daar een stokje voor. Verkoop aan particulieren is niet toegestaan op het bedrijventerrein.

Burgemeester Bas Jan van Bochove zegt dat de gemeente vaker zal optreden tegen illegale detailhandel op het bedrijventerrein. "We weten dat het vaker gebeurt, we zien niet altijd alles. Maar op het moment dat wij er kennis van nemen of er door anderen op gewezen worden, zullen wij direct optreden. Er is geen gedoogbeleid, laat die boodschap duidelijk zijn." Van Bochove benadrukt dat de gemeente scherper op deze overtredingen zal zijn en daarover in gesprek gaat met bedrijvenvereniging IVW en winkeliersorganisatie WDO. De burgemeester zoekt uit of ook verhuurders van bedrijfsruimten kunnen worden aangepakt als ze hun ruimte aanbieden voor verkoop aan particulieren. Ook onderzoekt hij de mogelijkheden om achteraf op te treden. De grote vraag is waarom detailhandel niet mag op het bedrijventerrein. Het heeft te maken met de bescherming van het winkelgebied. Het tijdelijk gebruik van een goedkope loods zorgt bijvoorbeeld voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van winkeliers. Als winkeliers daar niet tegen kunnen opboksen, verdwijnen ze, waarmee de binnenstad veel minder aantrekkelijk wordt. Op basis van die belangenafweging heeft de gemeenteraad van Weesp al lang geleden via het bestemmingsplan vastgesteld dat verkoop aan particulieren op de bedrijventerreinen niet is toegestaan. Dat geldt in meer gemeentes en ook de provincie heeft daarin een stem.

Action

Om die reden moest enkele jaren geleden een kringloopwinkel op het bedrijventerrein dicht en kon supermarkt Action zich niet aan de Hogeweyselaan vestigen. Voor autodealers, bouwmarkten en andere grote bedrijven gelden uitzonderingen en op sommige plekken gelden er soepeler regels. In de praktijk betekent dat dat je op het bedrijventerrein moeiteloos tien voorbeelden aantreft van verkoop aan particulieren waarvan je je afvraagt: waarom mag dat dan wel? "Wat wel en niet kan staat in het bestemmingsplan. Dat moet je dus goed raadplegen voordat je iets onderneemt", reageert de burgemeester. Maar zo makkelijk is dat helemaal niet. Allereerst zoek je het bestemmingsplan niet makkelijk online op, ten tweede kan er over de interpretatie van het bestemmingsplan discussie of zelfs juridische strijd ontstaan.

Maat te groot

Intussen stromen op onze website de reacties hierover binnen. Vanuit deze hoek is er weinig begrip voor het beleid. "Oneerlijke concurrentie? Wat zit er dan om mee te concurreren? Het halve centrum staat leeg", zo luidt een reactie. De sample sale van Circle of Trust werd verplaatst naar Amstelveen. Een van onze lezers reageert. "Zag één leuke broek, maar te groot!"