Iedere week doen Marian en Naoufal samen boodschappen.
Iedere week doen Marian en Naoufal samen boodschappen. Foto: Ingrid Voet

'Ik vind het leuk om eens iets
voor een ander te kunnen doen'

Maatjes zijn mensen die anderen helpen. 'Weesp doet Goed' moet 100 nieuwe Maatjes opleveren. Marian van der Laan is al langer zo'n Maatje, via Versa.

Weesp Marian van der Laan belt aan bij Naoufal. Hij komt naar buiten met zijn boodschappenkar. Naoufal is blind en kan de hulp van Marian bij het boodschappen doen goed gebruiken. Zijn blindengeleidestok ruimt hij op en gearmd gaan ze op pad.

Dit is een wekelijks ritueel. Marian is aan Naoufal gekoppeld als maatje via de vrijwillige thuishulp. En daar is niet alleen Naoufal blij mee, Marian is ook blij met haar werk als maatje. "Eigenlijk is het ook best egoïstisch", zegt ze met een lach. "Mensen zijn je heel dankbaar en daar voel je jezelf ook lekker bij."

Marian zag een tijdje geleden op internet een advertentie van Versa Welzijn waarin vrijwilligers gezocht werden om eens iets voor een andere Weesper te doen. Daar reageerde ze op. Niet omdat ze zich verveelde overigens. "Ik amuseer me best, heb genoeg te doen en heb veel contacten door diverse clubjes, maar ik vind het leuk om eens iets voor een ander te kunnen doen." Op het moment is Marian maatje voor twee Weespers. "Bij een mevrouw ga ik één keer per week op bezoek voor wat gezelligheid en soms een ommetje. Door ziekte is zij nogal aan huis gekluisterd. Ook het boodschappen doen met Naoufal is heel gezellig en erna drinken we altijd samen een kop koffie." Marian heeft een tijdje een andere mevrouw geholpen met boodschappen doen, maar toen die weer voldoende hersteld was, pakte ze dat zelf weer op. "Ook dat hoort erbij als maatje: als mensen het weer zelf kunnen, moet je weer loslaten." De hulp van maatjes zoals Marian is onmisbaar, heeft ze zelf ook in haar omgeving gemerkt. "De zorg van reguliere instanties laat soms te wensen over, en wat ik voor mijn cliënten doe, daarvoor heeft de thuiszorg helemaal geen tijd."

Als vrijwilliger bij de vrijwillige thuishulp word je niet zomaar in het diepe gegooid. Marian volgde een cursus waar zij veel aan heeft. Er zijn ook bijeenkomsten met andere vrijwilligers. "Dat zijn er trouwens heel veel en het leuke is dat je dan bekende gezichten ziet en denkt: hé, doe jij dit ook?" Als het aan Marian ligt, zouden veel meer mensen ook een Weesper Maatje kunnen zijn. "Wat is nou een uurtje per week? Het is nog leuk om te doen ook. Doe eens een boodschap voor iemand of laat de hond uit. Knoop regelmatig een praatje aan met je buren, dan weet je ook wat zij nodig hebben."

Een advies van Marian: word maatje als je dat kunt, maar vraag ook hulp als je het nodig hebt. Zelf krijgt ze weer hulp van een maatje bij het onderhoud van de tuin. "Best moeilijk, hulp vragen en erkennen dat je het zelf niet kunt, maar fijn dat iemand een handje uitsteekt om je te helpen." Ook Naoufal is zelf weer een maatje: hij oefent Nederlands met nieuwkomers in Buurtkamer de Kastanje. Hulp geven en hulp krijgen kan heel goed samengaan dus.

'Weesp doet Goed' is zaterdag 22 september op het plein bij Blokker.

Hulp geven en hulp krijgen kan heel goed samengaan