De interviews van Yvonne Witter met 100-plussers zijn nu gebundeld.
De interviews van Yvonne Witter met 100-plussers zijn nu gebundeld. Foto: Ingrid Voet

Honderden jaren levenswijsheid in één bundel

WEESP Blijf nieuwsgierig, wees eigenwijs, zoek activiteiten, houd je netwerk op orde en heb humor. Die vijf tips voor een lang en gelukkig leven hoorde Yvonne Witter heel vaak terug in haar interviews met 100-plussers. In de bundel '100% leven, levenslessen van 100-plussers' zijn 21 van die verhalen gebundeld.

door Ingrid Voet

Het boek is dinsdag 18 september gepresenteerd op de 50-plusbeurs. Dat boek was oorspronkelijk trouwens helemaal niet de bedoeling. De Weespse startte het project begin dit jaar als challenge voor de Vastenactie: 40 dagen lang iedere dag een blog met het verhaal van een 100-plusser. Hoewel 40 uiteindelijk iets te optimistisch bleek, verzamelde Yvonne wel 26 bijzondere verhalen en leverde haar actie een mooie bijdrage op voor het goede doel. "Maar ik kreeg vaak de vraag of ik ze ging bundelen en dat is gelukt, met prachtige portretten van fotograaf Claudia Kamergorodski." In de bundel zijn ook een column van Marjan Berk en bijdragen van professor Jan Latten (CBS-ambassadeur) en Marieke van der Waal (directeur Leyden Academy on Vitality and Ageing) opgenomen. Zelf schreef Yvonne nog een aantal bevindingen en tips.

Is het nou leuk om zo oud te zijn? Niet altijd, hoorde Yvonne. "'Mijn hoofd wil wel, maar mijn lijf niet meer', vertelde iemand, en een ander: 'niemand is meer in je geïnteresseerd'. Maar anderen vonden het juist wel leuk, die willen graag nog ouder worden. 'Het fijne is dat ik me nergens meer druk om maak' en iemand die pas laat ontdekte hoe leuk ze musea vindt: 'ik word nog cultureel op mijn oude dag'. Het zijn dan wel vaak de mensen met nog veel contacten en die nog actief zijn. 'Ik kom tijd tekort', heb ik ook gehoord. Er werd weinig geklaagd over de gezondheid, maar bijna niemand was ook bewust bezig met gezond eten en bewegen."

Als je Yvonne de kans geeft, blijft ze voorbeelden geven, zo veel mooie verhalen heeft ze gehoord. Ze heeft dan ook veel plezier beleefd aan de interviews. "Het is heel mooi dat mensen hun verhaal willen delen met je. Zelf vonden ze het ook fijn dat er naar ze geluisterd werd. Het valt me ook op hoeveel veerkracht deze mensen hebben. Ondanks dat ze vaak heel veel nare dingen hebben meegemaakt, kijken ze toch tevreden op hun leven terug." Nog één mooie levenswijsheid dan: "Als je teleurstellingen meemaakt, stop ze in een zakdoek en gooi ze weg."

Het boek '100% leven, levenslessen van 100-plussers' is verkrijgbaar via swpbook.com.

'Het is heel mooi dat mensen hun verhaal willen delen met je'