In hoog tempo rolt de krant door de drukpers. Daarnaast gaat het WeesperNieuws binnenkort iets extra's doen.
In hoog tempo rolt de krant door de drukpers. Daarnaast gaat het WeesperNieuws binnenkort iets extra's doen. Foto: Brian Elings

WeesperNieuws werkt aan nieuwe manier om nieuws te presenteren

Nieuwe technieken, veranderend lezersgedrag, betere manieren van nieuws presenteren. In de mediawereld zijn allerlei ontwikkelingen aan de gang waar mediabedrijven op in moeten spelen. Dat geldt uiteraard ook voor Enter Media, de uitgever van deze krant. De komende weken leggen we je graag uit welke nieuwe weg we binnenkort met het WeesperNieuws inslaan.

WEESP De gratis papieren weekkrant die je nu in handen houdt, is slechts een van de verschijningsvormen van het WeesperNieuws. We zijn er zeven dagen per week op WeesperNieuws.nl en WeesperNieuws TV (de kabelkrant). Ook het lokale nieuws op Radio Weesp wordt geleverd door onze redactie. Verder kun je het WeesperNieuws volgen op Twitter, Facebook en Instagram.

De radio en de kabelkrant, daar begon het 35 jaar geleden mee. Later kwam daar de papieren krant bij: eerst als maandblad, later als weekkrant. Gevolgd door de website en de social media. Je ziet: het WeesperNieuws veranderde in de afgelopen jaren wel vaker van verschijningsvorm. Of beter gezegd: er kwamen steeds nieuwe verschijningsvormen bij die aansloten bij 'de nieuwe tijd'.

Wat niet veranderde was ons doel: het informeren van de Weespers die willen betrokken zijn en blijven bij wat er in Weesp allemaal gebeurt.

Extra’s

"Lokale journalistiek is onze passie en bestaansrecht. Dus daar gaan we niet aan tornen", zegt Jan Piersma, directeur van Enter Media. "Intussen dwingen allerlei ontwikkelingen ons wel om te vernieuwen. Dus werken we aan een andere, innovatieve verschijningsvorm die past bij de tijd van nu. Dat is nadrukkelijk iets extra’s: dus naast de dagelijkse nieuwssite en de gratis huis-aan-huiskrant, die naast een informatiebron voor de lezers ook zeer belangrijk blijft als platform voor lokale adverteerders. We houden onze krant, website en andere kanalen dus zoals ze zijn. En zetten daar iets extra's naast. Dat is geen gemakkelijke opdracht. Maar de puzzelstukjes vallen steeds meer in elkaar en we komen steeds dichter bij het eindplaatje. Daarom wil ik onze lezers vanaf nu meenemen in de koers die we gaan inzetten. En vooral ook waaróm we dat doen."

Toename

'Lastige puzzel, maar we komen steeds dichter bij het eindplaatje'

"Overal om ons heen zien we twee sterke ontwikkelingen. De eerste is de toename van de belangstelling voor nieuws - niet in de laatste plaats de belangstelling voor nieuws uit je eigen woonomgeving. Iedereen wil graag snel weten wat er in hun buurt en stad gebeurt. Het belang daarvan wordt alleen maar groter. Maar tegelijk zien we dat alle uitgeverijen van lokale kranten het moeilijk hebben. Vooral omdat de kosten stijgen. De prijs van papier, om eens wat te noemen."

Niet alleen papier

Dat klinkt een beetje gek: meer belangstelling voor lokaal nieuws en toch krijgt de lokale krant de exploitatie moeilijker rond? Piersma: "Dat komt dus door die stijgende kosten. Er komt nog iets bij: de cruciale rol die het internet is gaan spelen. Het lokale nieuws staat niet meer zoals vroeger alleen in een papieren krant, maar ook op internet - in al zijn vormen. Ook wij plaatsen - vanzelfsprekend, zeg ik er meteen bij - veel van ons nieuws al dagelijks online. Wat je nu ziet is dat lezers ons heel goed volgen naar dit onlineplatform, maar adverteerders om allerlei redenen minder. Daar moeten we dus iets op zien te vinden."

Nieuwe manier

Piersma heeft de laatste jaren in de keukens van vele grote en kleine lokale uitgevers rondgelopen en zag overal een op het eerste gezicht logische reactie: kosten reduceren. "Er zijn uitgevers die ook sterk op hun journalistieke capaciteit hebben bespaard: minder redacteuren om hun kranten en websites vol te schrijven. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de inhoud. Die kant willen wij absoluut niet op. We werken met een team van journalisten. Het WeesperNieuws is altijd onderscheidend op de inhoud en vooruitstrevend met nieuwe technieken geweest. Wij gaan het dus zoeken in een extra manier om onze journalistieke producties te presenteren, waarmee we de lezer niet minder geven, maar juist méér. Dat moeten we zó interessant maken dat we aan onze lezer kunnen vragen er iets voor te betalen om het te kunnen lezen. Krant en website blijven gratis, maar je kunt een abonnement nemen op onze extra’s. Een digitale abonneevorm. De prijs zal zeer betaalbaar zijn. Wij geloven daar sterk in en zijn ervan overtuigd dat we hiermee de basis onder het nieuwsmedium WeesperNieuws kunnen versterken.”

Hoe dat WeesperNieuws Extra er precies uitziet, leggen we de komende periode in deze krant uit.

Jan Piersma, directeur Enter Media.