Alsof het niks was werd de spits naar zijn plek gehesen, veertig meter boven de Herengracht.
Alsof het niks was werd de spits naar zijn plek gehesen, veertig meter boven de Herengracht. Foto: André Verheul

Laurentiuskerk weer compleet met torenspits en groene kruis

Twee jaar na de fatale brand is de Laurentiuskerk weer compleet. De nieuwe spits, het kruis en de haan werden donderdag op de kerk gehesen.

WEESP Op de kade stonden donderdag honderden mensen die niks van het spektakel wilden missen. Sommige stonden er al vanaf negen uur en naarmate het moment suprême naderde kwam er steeds meer volk bij. Het geduld van de toeschouwers werd wat op de proef gesteld omdat het een uur langer duurde voordat er gehesen kon worden. Toen de torenspits eenmaal op de kerk stond klonk er gejuich en applaus.

Cees van Vliet volgde het hijsen van zijn torenspits tussen de bouwlieden, op enige afstand van de kraan. De herontwikkelaar van de kerk oogde ontspannen, maar het deed hem veel. "Het ging helemaal volgens plan, het had niet beter gekund", zei hij na afloop met een brede lach. De klus was door experts tot in de kleinste details voorbereid. "We hebben vooraf herhaaldelijk gezegd: jongens, hebben we echt aan alles gedacht?" Toen om 11.48 uur het echte hijswerk begon, ging het snel. Alsof het niks was werd de spits naar zijn plek gehesen, veertig meter boven de Herengracht. Bij Van Vliet viel een last van zijn schouders. "Kippenvel." En nu weer over tot de orde van de dag. "De kerk is nog lang niet af. In feite zijn we nu net zover als twee jaar geleden."

Haan

Later die middag lieten burgemeester Bas-Jan van Bochove en kerkbestuurder Gerard Tijssen zich in 'een bakje' naar 65 meter hoogte hijsen om hoogstpersoonlijk de windhaan terug op de spits van de Laurentiuskerk te plaatsen. Toen de haan was bevestigd en blonk in de mooie novemberzon steeg er opnieuw een applaus op van de belangstellenden die toekeken. Via sociale media deelden Weespers 's avonds volop foto's van het groene kruis: het baken van Weesp is terug.

Wispe

Er viel nog meer te vieren rond de Laurentiuskerk. Via crowdfunding brachten de gebroeders Vellenga binnen twee dagen 210.000 euro bijeen voor de inrichting van de Wispe-brouwerij die ze in de verbouwde kerk willen inrichten. Naast drie koperen brouwketels komen er acht lagertanks en een afvullijn te staan. Wispe kan hiermee 250.000 liter bier per jaar brouwen. Verder opent de brouwer er een proeflokaal, bierwinkel en brouwlab waar nieuwe bieren worden ontwikkeld. Ook de ambachtelijke jeneverstokerij van Anker Weesp krijgt een plek in de brouwerij. Langs de Korte Muiderweg zal Wispe de hop gaan verbouwen voor hun bieren. Het succes van de crowdfundactie is een cruciaal signaal van vertrouwen in het project, waarmee nu ook de overige (bancaire) financieringen loskomen die Wispe ook nog nodig heeft. Behalve de brouwerij komen er ook een yogastudio, appartementen en werkruimtes in de kerk. In de toren komt een hotelkamer. Medio 2019 staat de oplevering gepland.

'Het ging helemaal volgens plan, het had niet beter gekund'
Groot applaus toen de spits op de toren stond.