Het Grote Plein is afgezet voor de demonstratie van Pro Zwarte Piet. Veel drukker werd het niet.
Het Grote Plein is afgezet voor de demonstratie van Pro Zwarte Piet. Veel drukker werd het niet. Foto: Hans Peijs

Handjevol demonstranten, overal agenten, winkeliers over de rooie

WEESP Aan de demonstratie van de actiegroep Pro Zwarte Piet zaterdag op het Grote Plein deed een handjevol mensen mee. Het waren er zo weinig dat besloten werd de afsluiting van het Grote Plein twee uur eerder op te heffen. En daar waren de winkeliers in de Nieuwstraat en Slijkstraat blij mee, want die hadden een heel slechte omzet vanwege het feit dat de binnenstad nagenoeg onbereikbaar was.

'Leeg' is het trefwoord van deze zaterdag. Vrijwel leeg was het Grote Plein, compleet leeg was een afgezet vak in de Nieuwstraat voor mensen die tégen Zwarte Piet wilden demonstreren, heel veel parkeervakken waren leeg en ook veel winkels waren nagenoeg leeg. Omdat er gevreesd werd voor schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet waren er wel veel agenten op de been: zo ongeveer elke demonstrant had zijn eigen agent. Onder het handjevol demonstranten waren nauwelijks Weespers. De paar demonstranten die er waren, kwamen van heinde en ver. Dat hebben we eerder gezien bij de demonstraties tégen Zwarte Piet tijdens de sinterklaasintochten van voorgaande jaren. Dit jaar wil Kick Out Zwarte Piet opnieuw komen.
Inmiddels klaagden de Weesper winkeliers van de Nieuwstraat en Slijkstraat steen en been over het afgezette Grote Plein. "Ik weet niet waar de gemeente mee bezig is, maar dit slaat natuurlijk helemaal nergens op", liet slager Maarten van Donk namens de winkeliers weten. "Dit is voor veel ondernemers echt een heel slechte dag, terwijl de zaterdag normaal gesproken de beste dag van de week is. Het is ongelooflijk dat dit allemaal heeft kunnen gebeuren." De winkeliers waren dan ook blij dat de actievoerders hun boeltje pakten, waarna rond half twee het Grote Plein weer werd vrijgegeven.
De organisator van de Actie Groep Pro Zwarte Piet wijst erop dat de gemeente de plek heeft aangewezen. "Wij zijn door de gemeente daar geplaatst, terwijl wij in eerste instantie een andere locatie hadden uitgekozen waarbij niemand gehinderd zou worden." Maar dat is achteraf. Op social media ging het er in de aanloop naar deze demonstratie dermate fanatiek aan toe dat de burgemeester zich genoodzaakt voelde stevig te anticiperen. Veiligheid voor alles.

Laatste nieuws: een groep Weespers deelt op de dag van de intocht op de Slijkstraatbrug en voor de City of Wesopa kleurrijke stickers en vlaggetjes uit. De bedoeling is: draag ze op je jas als je voor verdraagzaamheid bent. Maar op social media is dit olie op het vuur. Door het fanatisme raakt zoetjesaan de grens in zicht van wat de burgemeester in het kader van openbare orde en veiligheid nog kan doen. De vraag dringt zich op wat dichterbij is: een doorbraak in de pietenimpasse of een intocht die niet meer veilig kan worden georganiseerd.