Van Houten in 'Nederland Cacaoland'

WEESP Een mooiere promotie had Museum Weesp zich niet kunnen wensen. Kort nadat de expositie 'Chocolade' van start ging, besteedt televisiezender RTL ook op verschillende manieren aandacht aan de rol van Van Houten in de cacao-industrie.

Deze week zendt RTLZ de documentaire 'Nederland Cacaoland' uit. Journalisten Sanne Boswinkel en Maarten Veeger volgden de weg van de cacaoboon en ontdekten dat Nederland een grote rol speelt in de wereldwijde chocoladehandel. Ook Van Houten uit Weesp komt aan bod. De documentaire was gisteravond voor het eerst te zien, maar wordt vandaag en morgen door RTLZ herhaald. Vandaag verschijnt de aflevering ook op Videoland.

Coentje

RTL-verslaggever Jaap van Deursen publiceerde zondag bovendien een column over chocolade op de site van RTL. Hij woont in Weesp en verwijst in zijn bijdrage dan ook naar Van Houten en de nieuwe expositie van Museum Weesp: "En toen werd Coentje van Houten geboren, een visionair op het gebied van cacoaverwerking. Hij verhuisde zijn Amsterdamse chocoladefabriek in 1850 naar Weesp. Van de zesduizend stadsbewoners werkten er op een gegeven moment wel duizend voor hem."

De wisselexpositie 'Chocolade' in Museum Weesp is nog tot 22 april 2019 te bezichtigen. Bezoekers ontdekken hoe de cacaoboon van een goddelijk product een lekkernij voor iedereen werd. Tijdens de looptijd zijn er ook speciale lezingen en workshops.


Flitspaal met goede intenties

WEESP Wie donderdag over de A1 van Weesp naar Amsterdam rijdt wordt geflitst, of je nu te hard rijdt of niet. Het gaat om een verkeersonderzoek.

De camera's leggen het kenteken van je auto vast en vervolgens krijg je een enquête opgestuurd. De enquête moet Rijkswaterstaat inzicht geven in het weggebruik en ontwikkelingen en trends op de snelwegen. Zo wordt er gekeken naar hoe je omgaat met files, de herkomst van je auto en wanneer je reist. Het verkeersonderzoek gebeurt ook op 37 andere plekken in de Randstad, waaronder op de A9 langs Raasdorp richting Amsterdam.