Wethouder Léon de Lange praat bij over hoe het gaat op de Groeneweg.
Wethouder Léon de Lange praat bij over hoe het gaat op de Groeneweg. Foto: André Verheul

Wennen aan kruispunt bij Hema

WEESP Wat meteen opvalt nu de kruising bij de Hema weer toegankelijk is: de haaientanden zijn verdwenen. Het is geen voorrangskruising meer, dus dat wordt even wennen voor iedereen.

Van de notaris (Van Houtenlaan) tot de Hema (Breedstraat) is nu een 30-kilometerzone, net als in de rest van de binnenstad. Daarbinnen passen geen voorrangswegen: alles is wat voorrang betreft gelijkwaardig. Vooral bij de Hema is dat nu even wennen, want voordat de werkzaamheden aan de weg hier begonnen stonden er nog voorrangsborden.
De werkzaamheden aan de entree van de binnenstad ('As met Allure') zijn in de afrondende fase. Het verkeer kan er weer langs, maar wel stapvoets, want er wordt nog volop gewerkt aan stoepranden, beplanting en een enkele rioolput. Kan het verkeer meteen wennen aan de lage snelheid die hier voortaan geldt. De rijbaan is smaller, dus fietsers en auto's passen niet meer naast elkaar. Dat doet onveilig aan, maar omdat dat de automobilist dwingt langzamer te rijden, moet het juist veiliger blijken. "Dat gaan we goed monitoren", zegt wethouder Léon de Lange (D66).

Deze week komen de 36 nieuwe bomen, drie meer dan er voor aanvang van de werkzaamheden zijn omgehakt. Op 7 december is de feestelijke heropening van de straat. Er wordt een plaquette onthuld die ter hoogte van de Singel in de stoep ligt en de grens van de vesting markeert.