Een kleinschalig en concrete idee kan veel betekenen om eenzaamheid te doorbreken.
Een kleinschalig en concrete idee kan veel betekenen om eenzaamheid te doorbreken. Foto: Pixabay

Eenzaamheid doorbreek je met kleine dingen

WEESP 39 procent van haar inwoners voelt zich weleens eenzaam, weet de gemeente Weesp. Het terugdringen van eenzaamheid staat hoog op de agenda in deze stad. De strategie: maak met kleine dingen een groot verschil.

door André Verheul

Negen jongeren tussen de 14 en 21 jaar speelden in de afgelopen drie maanden in Weesp zeven keer het toneelstuk 'In de leegte van de dagen'. Centraal thema: 'Eenzaamheid'. Een verteller en de spelers schetsten enkele uit het leven gegrepen situaties die wellicht herkenbaar waren voor het publiek. Een doelstelling van de voorstelling was om de mensen inzicht te geven in waar je dat nu precies aan herkent: eenzaamheid. En vervolgens hielp dat bij de mogelijke vraag: ben ik zelf eenzaam of - net zo belangrijk - is een ander die ik ken dat misschien?

Alle leeftijden

Want denk bij eenzaamheid nou niet meteen aan een stokoud dametje in het bejaardenhuis achter de geraniums. Om te beginnen komt eenzaamheid in álle leeftijden voor en in allerlei periodes van het leven. Ook bij mensen die de hele dag hartstikke druk zijn. Mantelzorgers bijvoorbeeld, die naast de verzorging eigenlijk nergens meer aan toe komen. Of jongelui die zich 24/7 onderdompelen in hun social media, maar in de echte wereld nauwelijks likes kennen. Eenzaamheid is wat anders dan alleen zijn. En dan is er ook nog een verschil tussen sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. De voorstellingen waren op diverse locaties en werden met een gemiddelde van 40 bezoekers goed bezocht. Jong en oud zaten in de zaal. Soms keerde een bezoeker terug met iemand anders die het stuk ook moest zien. 'Herken je hier iets in...?' "Het gaat om bewustwording en agendering", zegt wethouder Astrid Heijstee (WSP). Zij maakt zich hard voor het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid. Omdat het belangrijk is vanuit het sociaal beleid in het algemeen, maar in dit geval ook omdat het haar persoonlijk raakt. "Ik kan het vanuit eigen ervaring goed invoelen. Eenzaamheid raakt velen van ons. Eén op de drie Nederlanders krijgt ermee te maken. En dit aantal neemt alleen maar toe. Toch is eenzaamheid een taboe voor velen. Het is moeilijk bespreekbaar. Vaak uit schaamte. En dat is nergens voor nodig. Ik vind dat niemand zich eenzaam zou moeten voelen."

Koffiehoek

Inwoners komen met ideeën, de gemeente ondersteunt

Er gebeurt al veel in Weesp om eenzaamheid tegen te gaan. Van koffie-inloop en samen eten tot werkgroepen en particuliere initiatieven. De buurtkamers hebben een belangrijke functie, supermarkten met een koffiehoek trouwens net zo. Eind september is er bovendien weer de Week tegen de Eenzaamheid. Maar met de voor velen herkenbare voorstellingen nog vers in het geheugen wil Heijstee nu doorpakken. Maar hoe? Hoe bestrijd je eenzaamheid? Het antwoord op die vraag moet je zoeken in kleine dingen, legt beleidsadviseur Sylvia van de Watering van de gemeente Weesp uit.
Ze geeft een voorbeeld. In de wijk Zuid hebben mensen van de werkgroep Kom Erbij gewoon eens wat aangebeld bij de mensen. Het leidde ertoe dat een paar buurtbewoners nu samenkomen om leuke dingen te doen, tot een fotowedstrijd en een muziekmiddag aan toe. "Het beste is dus om kleine netwerkjes op te zetten", zegt Van de Watering. "En ontmoetingsplekken", vult Heijstee aan. "Dat kunnen ook een paar bankjes op een pleintje in de buurt zijn. Zo moeten we denken: kleinschalig, concreet en creatief."

Oproep

Heijstee doet een oproep aan alle Weespers om met dergelijke ideeën te komen. Zij kan die namens de gemeente ondersteunen en helpen realiseren. Deze manier is volgens haar veel zinvoller dan wanneer de gemeente zelf met ideeën komt. "De mensen weten zelf weten het best waar behoefte aan is."

Suggesties: info@weesp.nl.
Info: www.versawelzijn.nl/komerbij.