Onder de wijzerplaat zitten de galmgaten, voortaan met glas. Daar komt het torenhoge slaapvertrek van een logement.
Onder de wijzerplaat zitten de galmgaten, voortaan met glas. Daar komt het torenhoge slaapvertrek van een logement. Foto: André Verheul

Torenhoge slaapkamer boven Weesp

De steigers rond de Laurentiustoren brokkelen steeds verder af. De galmgaten, met ramen, zijn weer zichtbaar.

WEESP Op de foto hiernaast een deel van de toren van de voormalige Laurentiuskerk aan de Herengracht. Het is het gedeelte vlak onder de spits die er in november is opgezet. We zien de wijzerplaten van de klok. Daaronder de galmgaten, de langwerpige openingen in de muur waardoor het geluid van de luidklokken over de stad werd uitgewaaierd.

Die luidklokken werden vorig jaar al uit de toren getakeld en de galmgaten zijn onlangs dichtgemaakt met dubbel glas. De ruimte erachter, de voormalige klokkenruimte, wordt het slaapvertrek van de spectaculairste bed and breakfast in de wijde omgeving. Vorige week mochten we al een kijkje nemen in de toren en kwamen terecht in die toekomstige slaapkamer die ruim 25 meter boven Weesp uittorent. De ruimte is alleen met de trap bereikbaar. Eenmaal boven is het uitzicht spectaculair. Vlak onder deze oude klokkenruimte is een nieuwe tussenverdieping gemaakt waar straks de badkamer van dit logement komt. Het is nog niet bekend wanneer de eerste gasten hier kunnen slapen. De transformatie van de rest van het kerkgebouw is nog in volle gang. Er komen appartementen, werkruimten, een yogaschool en de brouwerij met proeflokaal. Volgens de meest gunstige planning kan de proefbrouwerij in augustus open.

Op WeesperNieuws Extra een exclusieve fototour door toren en kerk.