De eikenprocessierupsnesten worden verwijderd.
De eikenprocessierupsnesten worden verwijderd.

Oppassen bij bomen met
rood-witte linten

WEESP Rood-witte linten markeren de bomen waar de nesten van de eikenprocessierups zijn aangetroffen. Deze bomen staan langs de Irenelaan en aan de Vennen en de Begeijnepolderweg in Aetsveld.

De gemeente raadt aan om bij het langslopen op te passen: contact met de brandharen van de rups kunnen klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of de luchtwegen veroorzaken. Met de brandharen beschermt de rups zijn nest, maar voor een gespecialiseerde bedrijf dat de gemeente inschakelt vormen ze geen partij. Dat bedrijf pakt de hoogwerker erbij en haalt machinaal alle nesten uit de bomen, om ze vervolgens af te voeren.

Nachtvlinder

Er is dus geen sprake van chemische bestrijding, laat een woordvoerder van de gemeente weten. De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Zij worden ieder jaar in de maanden mei, juni en juli in eikenbomen in heel Nederland aangetroffen. Deze rupsen gaan 's nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren): vandaar de naam eikenprocessierups.