Dirk Molema geeft al jaren voorlichting op school. In Weesp wordt hij de nieuwe wijkbrandweer.
Dirk Molema geeft al jaren voorlichting op school. In Weesp wordt hij de nieuwe wijkbrandweer. Foto: Christian Pfeiffer

Dirk Molema aan de slag als wijkbrandweer van Weesp

De brandweer in deze regio introduceert de wijkbrandweer. In Weesp wordt dat Dirk Molema. Wilma Goudberg bekleedt de functie in Muiden.

WEESP Dirk Molema wil dolgraag vertellen wat zijn werk als wijkbrandweer inhoudt, maar dat mag hij van zijn brandweerbazen nog niet. Na de presentatie van de twaalf wijkbrandweermensen in Gooi en Vechtstreek vorige week, gooit de regiobrandweer er een radiostilte in.

Terwijl de wijkbrandweer juist een belangrijke schakel wordt tussen de brandweer en de inwoners van deze streek. De wijkbrandweer moet een stap zetten naar een brandveiliger leven voor alle inwoners van de regio. Dit nieuwe project moet ertoe leiden dat de brandweer dichter bij de burger komt te staan. Elke wijkbrandweer is iedere week een paar uur zichtbaar in de eigen gemeente aanwezig. In Hilversum is René Wollaars al enige tijd wijkbrandweerman. Die proef is volgens de regiobrandweer een succes gebleken, vandaar de uitbreiding naar de andere delen van het korps. Naast Dirk Molema in Weesp zijn er nog tien wijkbrandweermannen aangesteld, plus één vrouw: Wilma Goudberg uit Weesp. Zij wordt de wijkbrandweer van Muiden/Muiderberg én maakt net als Ben Derriks, ook jarenlang actief in Weesp, deel uit van het wijkbrandweerteam Bussum. Wijkbrandweer wordt je niet zomaar: je moet bekend zijn met de eigen brandweerorganisatie en 'met de voeten in het bluswater' hebben gestaan. Molema en Goudberg passen perfect in dat profiel. Tot de belangrijkste taken behoort het contact met inwoners, met als doel brandpreventie. Dat gaat telefonisch, maar de wijkbrandweer komt ook op huisbezoek, bijvoorbeeld bij ouderen die langer alleen wonen. Molema cs geven advies, checken de brandveiligheid en weten of de rookmelders het nog doen en op de juiste plek hangen. Het geven van voorlichting op verzorgingstehuizen, scholen en de weekmarkt behoren ook tot de kerntaken.

Wilma Goudberg en Ben Derriks spreken met burgemeester Ter Heegde van Gooise Meren. Foto: Bob Awick