Het gebied De Hilt e.o. kan er op deze manier gaan uitzien.
Het gebied De Hilt e.o. kan er op deze manier gaan uitzien. Foto: Architectuur en Stedenbouw B.V.

Gemeenteraad buigt zich eind deze maand over gebiedsvisie De Hilt e.o.

De gebiedsvisie De Hilt e.o. is klaar om vastgesteld te worden door de gemeenteraad, eind januari 2018.

Eemnes In plaats van het huidige sport- en ontmoetingscentrum De Hilt én de school Hink Stap Sprong staan (sociale huur-)woningen gepland. Van de oorspronkelijke 'groene voorzieningenstrook' tussen De Hilt en De Eemhof blijft dus alleen de onderwijslocatie met basisscholen De Hobbitstee en Noorderlicht over. Wethouder Sven Lankreijer is meer dan tevreden met de nieuwe plannen die klaar zijn om in januari door de gemeenteraad te worden gekeurd.

Blij is hij met het percentage (40%) sociale huurwoningen. "Ook met het kleine type sociale huurwoningen (1-2 persoonshuishoudens) waar we echt een gebrek aan hebben in Eemnes. Grote uitdaging was ook om een plan te krijgen dat financieel solide is, en dat is gelukt. Ik heb er vertrouwen in. De raad zal vast nog wat kanttekeningen hebben en ik zal vast nog iets moeten uitleggen, maar ik ben ècht overtuigd van een goede invulling van het gebied."
Op de locatie Hink Stap Sprong komen twee appartementencomplexen met zeker dertig woningen (allemaal sociaal) en zeven middeldure huurwoningen. De appartementencomplexen mogen niet hoger worden dan het voormalige winkelcentrum De Eemhof, garandeert de wethouder. "De bouw zou tot vier lagen kunnen gaan, maar in verband met schaduwwerking aan de overkant mag het niet groter zijn dan een rij bomen. Dit is één van de aanpassingen van de concept-visie", legt hij uit. Er komen ook geen achtertuinen aan de wegkant. "Dit geeft een ordentelijke inrichting."
En bij De Hilt blijft het trapveldje en er komen drie blokken woningen (voornamelijk twee-onder-éénkap wat goed past bij de omgeving) óf twee blokken woningbouw en één blok dat benut wordt voor de bouw van een potentieel verzorgingshuis. Er loopt nu een onderzoek naar de behoefte van een nieuw verzorgingshuis in dat gebied, vertelt Lankreijer. Uit het onderzoek (van de gemeente in samenwerking met het Zorgkantoor) moet naar voren komen of De Bongerd (met 26 appartementen, maar zonder verpleegzorg) weer in aanmerking kan komen als verzorgingshuis. Maar volgens de wethouder zouden ook de Ploeg- en Raadsvore geschikt zijn. Het idee wordt in ieder geval in dit plan meegenomen omdat het Hilt-gebied één van de weinige centrale locaties in Eemnes is waar nog een verzorgingshuis zou kunnen passen. "We willen het daarom zeker nog niet uitsluiten."
Er komen ruime parkeergelegenheden voor halen en brengen van kinderen naar school. De Hasselbak blijft ook in het nieuwe plan bestaan, maar de jeu-de-boulesbaan wordt waarschijnlijk verplaatst naar Het Plantsoen. Daar staan ook het gewenste bankje en bomen die schaduw bieden. Een toiletbezoek is mogelijk bij gezondheidscentrum De Driesten. De rondrit (inrijden via Hasselaarlaan en uitrijden via Veldweg) heeft het in deze visie niet gehaald. "Het is een belangrijk traagverkeer-route voor de scholen. Daar loopt ook het kindlint en dat wil je eigenlijk zo min mogelijk laten kruisen door gemotoriseerd verkeer."
In het tussengebied (de groenstrook met water) komt een klim- en klauterbos voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Dit naar aanleiding van een PvdA-motie.
Wie gaat er bouwen? De gemeente Eemnes gaat met verschillende bouwpartijen - waaronder ook woningcorporatie De Alliantie - om de tafel. Volgens Lankreijer kan het goed zijn dat De Alliantie in ieder geval het sociale deel gaat invullen. De bedoeling is dat de woningen CO2-neutraal worden aangelegd. Wanneer? De schoollocatie komt in principe na de zomervakantie vrij. Ambitie is om zo spoedig mogelijk daar iets nieuws te hebben. "Hopelijk kan eind volgend jaar de schop in de grond en dat betekent in 2019 oplevering van die locatie." Het slopen van De Hilt gaat pas derde kwartaal 2019 gebeuren. Dan wordt het Huis van Eemnes in gebruik genomen. Met het klim- en klauterbos kan ook medio volgend jaar worden begonnen.