V.l.n.r. Remco Wessels, Rik Kloos en Hans Post.
V.l.n.r. Remco Wessels, Rik Kloos en Hans Post. Foto: Koosje de Beer

Buurtpreventievereniging is óók een platform dat buurtbewoners verbindt

Laren heeft vijftien BPV's en nummer zestien is in oprichting. Dit tot tevredenheid van wijkagent Remco Wessels die de samenwerking roemt.

Laren "Ze komen erin via de A27 en gaan eruit langs de A1, of andersom. Er zijn weinig dorpen zo toegankelijk als Laren", verklaart wijkagent Remco Wessels het hoge inbraakcijfer in het Brinkdorp. Alleen al daarom zal hij de zestiende buurtpreventievereniging met open armen verwelkomen. "Niemand kent de buurt zo goed als de bewoners zelf. Zij nemen geen taken van ons over, maar zijn wel onze oren en ogen in de wijk."

De buurtpreventievereniging is van oudsher een begrip in Laren, weet Wessels. "De eerste BPV is opgericht in de omgeving van het Rosa Spier Huis in 1983. Bewoners haakten aan op het concept van Neighbour Watch dat uit Amerika was overgewaaid", herinnert de wijkagent zich. De BPV's hebben elk hun eigen statuten, bestuur en algemene ledenvergadering. Voor de oprichting is de tussenkomst van een notaris nodig. "Dit zijn drempels die buurtbewoners wel moeten slechten", zegt Rik Kloos, voorzitter van de BPV De Eng. "Aan de andere kant blijkt steeds weer dat de vereniging een goed fundament is om de veiligheid in de buurt te vergroten. Vooral de continuïteit biedt zekerheid; er is nog nooit een BPV opgeheven. Hoewel het soms moeilijk is om nieuwe bestuursleden te vinden, blijkt in de praktijk dat bewoners dat niet laten gebeuren."

In Laren is 75 procent van de woningen gedekt door een BPV en gemiddeld is ook rond de 75 procent van de bewoners lid van de vereniging. Uitzonderlijke cijfers volgens Hans Post, eveneens wijkagent in het Laren. "Er zijn weinig dorpen in Nederland met zo'n hoge dekkingsgraad. Ik ben zelf wijkagent in Bussum geweest, maar daar was het enthousiasme voor het oprichten van een BPV lang niet zo groot als bij de Laarders", blikt hij terug.

Twee keer per jaar is er een Koepeloverleg tussen de vijftien Larense BPV's, de politie en de BEL Combinatie. Daarnaast bezoekt de politie de algemene ledenvergadering van elke BPV. "We geven een presentatie met de laatste cijfers en tips om inbraak te voorkomen", licht Wessels toe. "Natuurlijk kost dat tijd, maar ik heb het er graag voor over. Als politie willen wij gericht voorlichten en niet iedereen is actief op sociale media. Die mensen bereiken wij wel tijdens de BPV-ledenvergaderingen. Wij beantwoorden vragen en daarnaast zijn de informele contacten die we leggen tijdens het hapje en drankje na de ALV goud waard."

De komst van meer WhatsApp Buurtpreventiegroepen is toe te juichen, maar zij vervangen zeker niet de BPV, benadrukt Kloos. "Elke BPV in Laren heeft een WhatsApp-groep, waarbinnen bewoners onraad kunnen signaleren. Dat is nuttig, maar daarnaast wil je bewoners ook meegeven hoe zij de kans op inbraak kunnen verkleinen. Daar spelen wij als verenigingen een grote rol in door het versturen van nieuwsbrieven en het uitnodigen van de politie. De BPV is een platform dat buurtbewoners verbindt. Ook dat helpt om inbraken te voorkomen. Buurtbewoners die elkaar kennen, zijn alerter als er iets ongewoons in de wijk gebeurt."

Voorlichting zal altijd belangrijk blijven, stelt Post. "Wist jij dat 90 procent van de inbraken gelegenheidsdiefstallen zijn die weinig professioneel worden uitgevoerd? En dat de kans op een nieuwe inbraak hoger is? Uit de statistieken blijkt dat inbrekers gemiddeld na 435 dagen terugkomen. Precies de periode dat mensen de diefstal een beetje vergeten zijn en de boel op orde hebben."

De eerste BPV in Laren is opgericht in 1983 rond het Rosa Spier Huis

De woning goed op slot doen is volgens het drietal het slimste wat de mensen zelf kunnen ondernemen om inbraak te voorkomen, het liefst met een 'kerntrekbeveiliging'. "Wat dat is, leggen wij komend jaar uit in onze voorlichting over het Politiekeurmerk Veilig Wonen", besluit Wessels.