Kruisinga stond onlangs nog voor de klas om kinderen te vertellen over de gevaren van vuurwerk.
Kruisinga stond onlangs nog voor de klas om kinderen te vertellen over de gevaren van vuurwerk. Foto: BEL Combinatie

Burgemeester Kruisinga wil het liefst helemaal geen vuurwerk

Ondanks de weinige incidenten in de BEL-gemeenten vindt burgemeester Rinske Kruisinga van Laren helemaal niet dat de jaarwisseling rustig is verlopen.

Laren Voor zover bekend was er binnen de gemeentegrenzen alleen in de Sint Janstraat in Laren een brandje waarvoor de brandweer in actie moest komen. Toch is burgemeester Rinske Kruisinga kritisch. "Als het aan mij lag zou er helemaal geen vuurwerk zijn, er raken mensen gewond."

De nieuwe burgemeester, die voor het eerst de jaarwisseling in Laren meemaakte, meent dat Den Haag kritischer naar het vuurwerk en de overlast die daaruit voortkomt, moet kijken. Nog meer regels invoeren heeft volgens haar geen zin als ze toch niet worden nageleefd en er bovendien geen handhavers beschikbaar zijn.

Vuurwerkvrije zones

Vooral het gegeven dat vuurwerkliefhebbers al veel eerder dan op 31 december 18.00 uur hun rotjes afsteken, is Kruisinga een doorn in het oog. Zolang dit echter verspreid over de gehele gemeente gebeurt, kan zij weinig doen. Het invoeren van vuurwerkvrije zones, zoals in Hilversum, heeft ook weinig nut. "Dat kan alleen als er op een aantoonbare plek overlast is. Dat is niet zo. Ook vanuit de winkelstraten bijvoorbeeld is er niet geklaagd."
Overigens zijn er in de BEL-gemeenten wel degelijk vuurwerkvrije zones, meent Kruisinga. Het is immers verboden om in de buurt (binnen vijftig meter) van rieten daken vuurwerk af te steken.
De brandweer in Laren spreekt net als die in de gehele Gooi en Vechtstreek weer wel van een rustige jaarwisseling. "Op een melding van een kleine buitenbrand na konden de Larense vrijwilligers de jaarwisseling doorbrengen met hun familie en vrienden", aldus de Brandweer Laren op Facebook.
De brandweer in de gehele regio kreeg dit jaar 67 meldingen tegenover 49 vorig jaar. Het was dus wel iets drukker, maar nog altijd 'rustig', aldus het korps. Regionaal ging het vooral om buitenbrandjes, brandende containers en afvalverbranding maar er zijn er in de regio ook vijf gebouwbranden geweest, waarvan drie woningbranden, één schuurbrand en één brand in een horecabedrijf.
In Loosdrecht stond al vroeg in de avond een gebouw in brand. Het bleek te gaan om een garage naast het voormalige pand van de Rabobank. Toen de brandweer arriveerde was de brand al uitslaand. De brandweer heeft de brand snel geblust.
In Hilversum was er rond 22.00 uur kort sprake van een zogenaamde 'middelbrand' aan de Lindenheuvel. Aanvankelijk leek het hier om een woningbrand met slachtoffers te gaan. Daarom werd uit voorzorg een Mobiel Medisch Team (MMT) met de Lifeliner (ambulancehelikopter) ingevlogen. Al snel bleek er niemand in de woning aanwezig en kon de Lifeliner retour en de woning aan de politie worden overgedragen. De brand die op de eerste etage woedde, is veroorzaakt door rondvliegend vuurwerk.

Schadelijke stoffen

In de late nacht was er ook een brand in een horecabedrijf aan de Neuweg in Hilversum. De brandweer had het vuur snel onder controle en uit voorzorg is naderhand de bovenliggende woning doorgemeten op schadelijke stoffen. Hier was geen sprake van.
In Huizen was er nog een kleine woningbrand aan de Koningin Julianastraat en later op de avond van een schoorsteenbrand aan de Naarderstraat. In beide gevallen had de brandweer de situatie snel onder controle.
Het aantal voertuigbranden is in de regio beperkt gebleven tot vier: twee in Weesp, één in Naarden en één in Hilversum.

Wel drukker dan vorig jaar maar
nog altijd rustig