'20 euroman' allicht naar instelling

Anke Sprakel

Laren "Ik was zeker van plan het geld terug te betalen, alleen leende mijn situatie zich daar niet voor."

Onderuitgezakt in de rechtbank in Lelystad doet een 30-jarige Hilversummer zijn verhaal. Hij wordt verdacht van vier oplichtingszaken en een diefstal in onder meer Hilversum en Bussum. De man dupeerde eerder een jaar lang inwoners van Laren.
De officier van justitie verzocht de inmiddels ex-Laarder te plaatsen in een instelling voor stelselmatige daders (ISD-maatregel) voor maximaal twee jaar. "Deze man is de laatste jaren vaker veroordeeld voor vermogensdelicten, maar blijkbaar leert hij niet van zijn fouten", aldus de officier van justitie.

De thuisloze Hilversummer - eerder bekend als 'de schrik van Laren' en tegenwoordig als '20 euroman' - wordt er van beschuldigd in de periode september tot november vorig jaar vier mensen in Hilversum en Bussum geld afhandig te hebben gemaakt door middel van een babbeltruc. Hij benaderde de slachtoffers met de vraag of zij hem geld konden lenen voor onder meer een treinkaartje.
In alle vier gevallen belde hij aan met het verhaal dat hij nieuw in de buurt was, dat hij zichzelf had buitengesloten en dat hij geld nodig had voor de trein om de reservesleutels bij zijn familie op te halen.

3