Het college van burgemeester en wethouders schudde vorige week talloze handen op de nieuwjaarsreceptie in Singer Laren.
Het college van burgemeester en wethouders schudde vorige week talloze handen op de nieuwjaarsreceptie in Singer Laren. Foto: Bob Awick

Rinske Kruisinga heeft geen moment spijt van haar komst

Waarnemend burgemeester Rinske Kruisinga (68) heeft geen moment spijt van haar onverhoedse komst naar Laren.

Laren Dat vertelde ze donderdagavond tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in Singer Laren. "Bleek ik toch nog in de kaartenbak van de commissaris van de Koning in Noord-Holland te staan", grapte zij. Kruisinga werkt nu 3,5 maand in Laren en woont er sinds 23 december jongstleden ook. Eerder had ze plannen om naar Frankrijk te emigreren.

Ze roemt de Larense cultuur ("hoog niveau") en noemt het dorp sociaal. Kruisinga stond ook stil bij het overlijden van Ernst Wortel. "Ik kende hem niet, maar de verhalen over hem zijn beeldend genoeg om vast te kunnen stellen dat hij in de hele gemeenschap niet onopgemerkt kon blijven omdat hij actief was en uitgesproken meningen had." Maar ook het vertrek van haar voorganger Elbert Roest liet ze niet onbesproken. "Een moeilijk te vergeten burgemeester. En dat vergeten moet u ook niet doen. Nergens voor nodig en bovendien ongewenst. Zo heb ik dat in de gemeenteraad gezegd met de toevoeging mij ook te aanvaarden zoals ik ben. En één ding is zeker: ik blijf geen vijftien jaar. Ik ben zonder meer betrokken bij Laren, bij mensen, maar ik heb ook een zakelijk kantje. Zo ga ik de discussies die op mijn weg liggen te lijf. Het belang van Laren staat voorop, maar ook de wetenschap dat Laren niet op een eiland ligt en de omgeving nodig heeft."
Wie leeft in Laren heeft niets te klagen zou een buitenstaander kunnen zeggen, ging de burgermoeder in haar toespraak verder. Maar dat blijkt schone schijn. Het dossier wateroverlast en de gemeentelijke herindeling houdt de gemoederen bezig. Over dat laatste zegt ze: "Het is onmiskenbaar waar dat er steeds meer taken bij de gemeente terechtkomen. Het is ook waar dat je veelal in gezamenlijkheid met andere gemeenten om je heen taken moet organiseren. En het is ook waar dat de Larense gemeenteraad - en overigens veel gemeenteraden in Nederland - te maken heeft met het gevoel van afnemende zeggenschap met al die gemeenschappelijke regelingen die nodig zijn om taken uit te voeren. Dat is geen nieuwe constatering, maar het aantal regelingen breidt wel uit, maar neemt overigens beperkt af bij een gemeentelijke herindeling." Dat 2018 dus een bestuurlijk jaar wordt, is helder. Maar wat is wijsheid? Volgens Kruisinga is het antwoord daarop eenvoudig. "Je in Laren blijven inzetten voor je gemeenschap. Laren blijft hoe dan ook Laren met haar rijke historie en haar eigenheid, die ook maakt dat er verzet blijft tegen de voorgestelde herindeling." De burgermoeder is ervan overtuigd dat het organisatietalent, de saamhorigheid en het uitnodigende karakter van Laren niet zullen veranderen. "U heeft in Laren geen externe vijand nodig om u in te blijven zetten voor het mooie, ondernemende, bijzondere en lekkere Laren." De wateroverlast van 2014 mag nooit meer gebeuren, meldde Kruisinga. "Het is een complexe materie, maar kan worden opgelost."
De komende tijd staat naast de fusieperikelen en de verkiezingen ook een fusie tussen de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland ter discussie.