De bedenkers van Poëzie aan de Brink. V.l.n.r.: Gerard Beentjes, Dasja Koot en Janine Boot.
De bedenkers van Poëzie aan de Brink. V.l.n.r.: Gerard Beentjes, Dasja Koot en Janine Boot. Foto: Jacqueline Roest

'Ik had een bescheiden idee, maar
de dames hebben een dot energie'

Poëzie aan de Brink is een nieuw festival dat mensen uit Laren en omgeving wil laten kennismaken met de enorme veelzijdigheid van poëzie en in het bijzonder het korte gedicht.

Laren "Ik had een bescheiden idee", zegt Gerard Beentjes uit Eemnes. "Maar de dames hebben een dot energie. Ik heb ze twee keer teruggefloten", zegt hij lachend. Samen met Janine Boot en Dasja Koot organiseert hij Poëzie aan de Brink op 2, 3 en 4 februari. Het drietal ziet het als een verlengstuk van de landelijke Week van de Poëzie (25 tot en met 31 januari).

Het idee is vorig jaar ontstaan na de succesvolle presentatie van de bundel 'Kortweg/Het Filosofendebat', een initiatief van Gerard Beentjes. Eenentwintig dichters werkten aan dit boekje mee, een uitgave van De Literaire Werkplaats en Uitgeverij van Wijland. De presentatie van de bundel was in het Brinkhuis. Wegens succes wilde Beentjes op herhaling en ging in gesprek met Elise Robers en Jolinda van Osch van het Brinkhuis. Op hun verzoek kwamen toen ook de bibliotheek, Volksuniversiteit Het Gooi en Kunst in Laren in beeld.
Uiteindelijk gingen Boot (Kunst in Laren), Koot (bibliotheek) en Beentjes (De Literaire Werkplaats Eemnes) met de plannen aan de slag. Ondertussen is ook het Rosa Spier Huis aangehaakt. Boot: "Deze samenwerking is zó leuk en er komt leuke energie uit omdat we niet op eilandjes blijven zitten. Het doel is om dit festival elk jaar te herhalen." Koot vult aan: "Het is fantastisch dat de Rabobank Gooi en Vechtstreek, Bijzonder Laren en de gemeente Laren het festival Poëzie aan de Brink ondersteunen. Zonder die steun was het niet gelukt dit programma rond te krijgen."

Fenomeen

Poëzie is een apart fenomeen dat anders omgaat met de realiteit. "Het kan verzachtend zijn, maar ook kritisch en verantwoordelijk. Hoe dan ook brengt poëzie mensen samen en kan een gedicht ervoor zorgen dat er gesprekken worden aangezwengeld", zegt het drietal.

Tijdens het Kunstcafé Laren opent Poëzie aan de Brink op vrijdagavond 2 februari in het Brinkhuis met de dichters Antoinetty van den Brink, Jos Schellart, Reynier Molenaar en Robert Grijsen (stadsdichter van Hilversum). Laarder Gideon Calis is de presentator en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door bard Gerard Wortel. De openingsavond kan worden afgesloten met een poëziesouper in restaurant Mauve waar onder anderen Karel Loeff, wethouder Tijmen Smit, Aaltje van Zweden en schrijfster Marion Bloem hun lievelingsgedicht voorlezen. Deelname aan het feestmaal, inclusief een drankje, kost 25 euro. Aanmelden: nancy@i.laren.nl.

Zaterdag 3 februari start met het PoëzieOntbijt (17,50 euro), waaraan verschillende dichters deelnemen. Om 12.00 uur opent de weekendtentoonstelling 'Kunst en Poëzie' in de Larense Johanneskerk en op zondag is er een vernissage met Kees Kerkhof, meldt Boot ("Leuke finale"). Aansluitend zijn in het Brinkhuis en in de Larense vestiging van de bibliotheek diverse workshops voor jong en oud, waar bezoekers van het festival zelf aan de slag kunnen met poëzie. Bijvoorbeeld gedichten tekenen in het atelier onder de bezielende leiding van illustrator Gitte Spee en Gerard Beentjes. Dichter en theatermaker Ineke Holzhaus gaat met deelnemers het avontuur van gedichten lezen aan tijdens de workshop 'Lezen met je oren' en dichter en poëtische duizendpoot Jos van Hest prikkelt deelnemers om fantasie in dansende woorden en zinnen te vertalen, zodat iedereen een eigen gedicht op papier krijgt. Voor deze workshops dienen belangstellenden zich aan te melden via de website van de bibliotheek. Aan het eind van de middag draait de film 'Poésia sin Fin'. "Een overweldigende film over een jongeman die dichter wil worden, maar voor gek wordt verklaard omdat er geen droog brood mee te verdienen valt", aldus Koot. De zaterdagavond wordt afgesloten met de Dichtersparade, waarin achttien dichters schitteren. Een gratis activiteit waarvoor wél gereserveerd moet worden.
De finale van het poëziefestival vindt op zondag tussen 11.00 en 12.00 uur plaats in het Rosa Spier Huis aan de Esseboom 2. Er zijn voordrachten van Diana Ozon, Rosa Spier Huis-bewoonster Froukje Giltay en er is muziek van Martijn Derrix en Rijk Dijkman. De toegang is vrij.

Voor de Dichtersparade, het PoëzieOntbijt, de diverse workshops en de film zijn kaarten verkrijgbaar via www.bibliotheekhlb.nl.

'Deze samenwerking is zó leuk en er komt leuke energie uit'