Tijmen Smit begint op 1 maart aan een nieuw avontuur.
Tijmen Smit begint op 1 maart aan een nieuw avontuur. Foto: Bob Awick

'Ambtenaren van BEL Combinatie leveren een olympische prestatie'

Tijmen Smit is vier jaar lang een van de pijlers van het college geweest. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen maakt hij een carrièreswitch: van wethouder naar onderwijsbestuurder.

Laren De keuze om te stoppen als wethouder maakte Smit (38) al afgelopen zomer in overleg met zijn familie. Het wethouderschap vereist veel avondwerk en dan ben je dus veel van huis. "En met de verkiezingen in het vooruitzicht word je geforceerd - anders dan bij andere banen - na te denken over: ga ik nu nog een keer of niet. Ik kwam tot de conclusie dat vier jaar wethouderschap in deze fase van mijn loopbaan een goede termijn is", voegt de Laarder daaraan toe.

"Ik heb met heel veel plezier voor Laren gewerkt." Vanaf 1 maart gaat hij aan de slag als interim-bestuurder bij de Gooise Scholen Federatie (GSF), een organisatie waar Smit zijn ei kwijt kan. "GSF hecht aan autonomie van elke school, zo veel mogelijk zelfbestuur en dat ondersteun ik van harte."
Trek je je dan helemaal terug uit de (Larense) politiek? "Ja, in principe wel, maar op het punt van het recent door de raad aangenomen plan rond huisgebonden financiering bij het duurzaamheidsbeleid zal ik mij ook wel breder dan Laren blijven inzetten, bijvoorbeeld bij mijn landelijke partij D66. Dat is niet enkel een gemeentelijk thema, maar ook landelijk. Ik ben er nog steeds trots op dat Laren als eerste gemeente dit plan heeft omarmd."
Wat waren vier jaar geleden je doelen? "De financiën op orde maken. We kwamen hier aan met een gigantisch tekort en dat hebben we de afgelopen jaren kunnen omdraaien. En niet alleen dat, want we hebben ook allerlei lasten die niet in de begroting stonden, maar die we wel hadden, ook in de begroting kunnen opnemen. Een andere opgave was ook om nieuwe energie in de vitaliteit van Laren te krijgen. Dat is gelukt met het Ondernemersfonds. En niet te vergeten de prestatieafspraken en de onderhandelingen over de bijdrage van Laren aan het nieuwe Singertheater. Dat hebben we in goed overleg gedaan."
Waar ben je het meest trots op? "Ik vind dat we een enorme hoeveelheid werk hebben verricht als college, samen met de ambtenaren van de BEL. De laatsten leveren elke dag een olympische prestatie door aan drie colleges goed werk te leveren. Er kan altijd wat te zeuren zijn, maar het is hartstikke knap om dat elke dag te doen. Echt waar, met een relatief krappe formatie drie colleges bedienen is een pluim waard." Een van de hoogtepunten was de vervanging van burgemeester Elbert Roest en de noodopvang van de vluchtelingen in 2015. "Wat er toen loskwam én de oprechte medewerking van alle Laarders, daaraan zie je wat een mooi dorp Laren is en hoe betrokken iedereen dan is." In de schaduw daarvan stond de ontvangst van koningin Máxima (opening Papageno Huis, red.). "Dat was bijzonder en leuk." Ook - heel recent - de aankoop van Crailo met Hilversum en Gooise Meren, waarbij hele hoge ambities zijn neergelegd voor de natuur en de duurzaamheid van het terrein en natuurlijk recent de objectgebonden financiering die centraal staat in het klimaatbeleidsplan scoren bij de vertrekkend wethouder.

Kijk je tevreden terug? "Ik denk dat wij als college - eerst met Elbert en nu ook met Rinske (Kruisinga, red.) - altijd met relativering en humor hebben samengewerkt. Wij streefden naar een open houding met onze inwoners en partners. Een bewuste keuze die we vanaf het begin hebben gemaakt en dat is geen dode letter gebleken. Het was echt een ambitie die we dag in, dag uit in de praktijk brengen. Als iemand iets had of een briefje stuurde, nodigden we hem/haar meteen uit voor een kop koffie om te horen wat er speelde. Sommigen wilden geen afspraak en wilden alleen hun grieven kwijt, maar dan pakten we toch door. Dat was een van de belangrijkste ambities van het college, want over inhoud word je het vaak wel eens, maar met name de wijze van communicatie is een van de pijlers. En denken in de geest van de wet en niet in de regel. Kijken wat de bedoeling is en daar naar handelen in plaats van te kijken wat er letterlijk in de tekst staat. Dat is een opgave en niet altijd makkelijk, want dat neigt soms naar willekeur en ik ben van de school dat je ongelijke gevallen niet gelijk moet behandelen, want niemand is gelijk. Dat is een fine line, want je moet ook een betrouwbare overheid zijn. Daarom hebben we als geprobeerd college continu in dialoog te blijven om telkens goed de afweging te kunnen maken. Ik denk en hoop dat dat in veel gevallen is gelukt. Alleen ben je niks, je moet het doen als team. De gesprekken in het college waren altijd op goed niveau en iedereen was altijd op zoek naar de intentie van elkaars stukken. En die nieuwsgierigheid is nog altijd aanwezig. Niemand zit geharnast in zijn stokpaardjes en dan is het leuk samenwerken. Ik ben heel dankbaar dat we dat met z'n allen hebben mogen doen en hebben kunnen volhouden. Ik ben Larens Behoud natuurlijk ook dankbaar dat zij mij de kans hebben gegeven om deze mooie ervaring te kunnen opdoen."
Een blijvende carrière in het onderwijs? "Ik heb nooit in functies gedacht, maar meer in opgaven. En dan met name op medemenselijkheid. Hoe maak je vraagstukken klein zodat iedereen dezelfde overweging kan maken. Abstracte, grote dingen zoals sociaal domein, duurzaamheid en onderwijs begrijpelijk maken voor een individu. Dat is moeilijk. Het zijn krachtige systemen en systemen zijn altijd dominanter dan het individu. Ik wil zorgen dat die systemen zich aanpassen aan het individu in plaats van andersom. En als dat de opgave is, dan vind ik het al snel leuk." Het onderwijs spreekt Smit zeker aan, zijn vrouw werkt al jaren in het onderwijsveld. De Laarder ambieert desgevraagd op lange termijn wel een burgemeesterrol. "Maar dat is met name een procesfunctie met over het algemeen minder inhoudelijke thema's. Momenteel heb ik nog een drive op inhoud. Dus daar heb ik geen haast mee."