Pop-upagent op Minnehof

Eemnes Wijkagent Wesley Roubos gaat de wijk in. Morgen - donderdag 18 januari - is hij samen met boa Ron van Batenbrug te vinden bij De Minnehof tussen 12.00 en 13.30 uur.

Het wordt een maandelijks terugkerende activiteit waarbij burgers bij het tweetal terecht kunnen met vragen en zorgen. Voor koffie wordt gezorgd. "Samen zorgen we voor een veilig Eemnes", zegt Roubos.


BEL leert van cyberaanval

Laren Blaricum, Eemnes en Laren hadden vorig jaar in maart te maken met een ransomwareaanval. De IT-systemen van de afdeling Burgerzaken lagen er daardoor anderhalve dag uit. Op Platform O vertellen verantwoordelijken dat het incident uiteindelijk enorm heeft geholpen om hun bewustzijn te vergroten.

Bij ransomware wordt er - per ongeluk - een bestand geopend dat bestanden versleutelt, waarna er losgeld wordt gevraagd. Vele gemeenten hebben het afgelopen jaar met soortgelijke incidenten te maken gehad. "Zo'n incident helpt enorm om het bewustzijn te vergroten", vertellen gemeentesecretaris Else Ruizeveld de Winter en Caroline Algra (CIO, Chief Information Officer) op de website van Binnenlandse Zaken. Zij zien in het incident achteraf een belangrijk leermoment. De IT-partner van de gemeenten heeft volgens de twee een standaardprotocol voor ransomware ontwikkeld, dat na de melding in maart meteen in werking ging. "Het betekende dat letterlijk de stekkers uit de geïnfecteerde systemen werden getrokken en er werd geëscaleerd naar de CISO (Chief Information Security Officer) en CIO en betrokken leveranciers, zodat alle systemen direct in quarantaine kwamen. Een andere optie is er niet, want alles via de software uitschakelen duurt te lang." Het toegangsplatform en diverse servers moesten opnieuw geïnstalleerd worden, ook moesten er back-ups worden teruggezet. Terugkijkend op het incident concluderen Ruizeveld de Winter en Algra dat het bewustzijn enorm vergroot is. Ook bleek dat het belangrijk is om in de hele organisatie goede functioneel beheerders aan te stellen. "Mensen die hun vak verstaan en verstand hebben van de processen en de applicaties die deze ondersteunen." De BEL Combinatie ontdekte de schaarste van een goede CIO, CISO en FG. Op deze taken samenwerken, lijkt de BEL "een goed idee".