Gemeente Laren breidt digitale dienstverlening steeds verder uit

Laren De gemeente Laren heeft haar digitale dienstverlening verder uitgebreid. Zo kunnen commissie- en raadsvergaderingen via de website per agendapunt worden beluisterd.

Ook kunnen inwoners diverse producten van Burgerzaken digitaal aanvragen. En sinds gisteravond is het ook mogelijk de voortgang van zaken online te volgen. De gemeente Laren heeft een abonnement afgenomen waarmee raadsvergaderingen via de website per agendapunt beluisterd kunnen worden. Via dit abonnement worden raadsvergaderingen ook live gestreamd en ondertiteld. Hiermee vergroot de gemeente Laren haar digitale toegankelijkheid.
Wethouder Tijmen Smit: "Goede, toegankelijke informatievoorziening is van essentieel belang voor een goed functionerende (lokale) democratie. Het live-streamen van raadsvergaderingen is een mooi voorbeeld van hoe digitalisering een bijdrage kan leveren aan transparante besluitvorming." Inwoners van Laren kunnen binnenkort 24/7 vanaf elk gewenst apparaat nog meer diensten van Burgerzaken afnemen waarvoor ze eerst naar het gemeentehuis moesten komen. Nu is dat al mogelijk voor het doorgeven van een verhuizing en het aanvragen van uittreksels. In de loop van 2018 kunnen ook de aangifte van geboorte en overlijden (grotendeels) digitaal worden afgehandeld. De gemeente Laren is aangesloten op de Berichtenbox van Mijn Overheid. Deze persoonlijke, beveiligde, digitale brievenbus van de overheid geeft toegang tot de post en persoonlijke gegevens van steeds meer overheidsinstanties. Verder publiceert de gemeente vergunningen alleen nog digitaal en wordt inkomende post steeds vaker digitaal afgehandeld. Wethouder Smit ziet digitalisering als middel om dichter bij de inwoner te komen: "Digitalisering is geen doel op zich, maar een middel om aan te sluiten bij de vraag van onze inwoners en ondernemers. Zij willen hun zaken met de gemeente snel, efficiƫnt en op elk gewenst tijdstip en locatie kunnen regelen. Wij blijven daarom goed naar hen luisteren bij de verdere uitbreiding van onze digitale dienstverlening. Daarbij houden we uiteraard oog voor inwoners die niet zo digitaal vaardig zijn. Voor hen blijft er altijd gelegenheid hun zaken telefonisch en/of aan de balie af te handelen."