Minister Kajsa Ollongren (l) en Karin van Hunnik.
Minister Kajsa Ollongren (l) en Karin van Hunnik. Foto: Larens Behoud

Groeiende tegenstand tegen de door
de provincie opgelegde herindeling

Laren De antifusiegolf zwelt aan. In het Gooi is er groeiende tegenstand tegen de door de provincie opgelegde herindelingen. Tot nu toe hadden alleen de colleges van B en W van Huizen, Blaricum en Laren zich verweerd tegen Haarlem. Nu hebben de democratische vertegenwoordigers, de drie gemeenteraden van deze dorpen, zich in de strijd geworpen met een brief die er niet om liegt. "Provincies lijken er goed aan te doen om gehoor te geven aan deze oproep en hun heilloze weg naar drang en dwang tot fusies op te geven", aldus Peter Calis, fractievoorzitter Larens Behoud.

Nagenoeg alle fractievoorzitters verwijten Gedeputeerde Staten (GS) dat onvoldoende naar de voorstellen van de gemeenten is gekeken.

Finale overweging

"Maar, omdat u de komende maanden aan de slag zult gaan met een herindelingsontwerp leek het ons goed u nogmaals in heldere bewoordingen ons standpunt over te brengen zodat u bij dit bij de finale overweging van uw besluit kunt betrekken." Alleen D66 Laren, VVD en D66 Blaricum en PvdA en GroenLinks Huizen ondertekenden de brief niet.
Huizen, Laren en Blaricum zeggen bewezen te hebben bestuurskrachtige gemeenten met een solide financiële basis te zijn. "Ook zijn wij bereid tot samenwerking op HBL-niveau (en Eemnes) en binnen de regio Gooi- en Vechtstreek."

Betreuren

In hun ogen is het dan ook onbegrijpelijk dat GS de (lichte) gemeenschappelijke regeling heeft afgewezen ("een top-downbenadering die wij zeer betreuren"). "Deze regeling voldoet aan de gestelde voorwaarden van de gedeputeerde en het betreft binnen de wettelijke mogelijkheden het maximaal haalbare. Het is daarnaast een goede mix tussen lokale en regionale belangenbehartiging. Het zou, kortom, de slagkracht van de drie gemeenten in de regio versterken als ware het één gemeente, maar dan zonder bestuurlijke fusie. Belangrijker nog: dit voorstel heeft draagvlak. Het nu voorgestelde voorgenomen besluit tot herindeling heeft dat uitdrukkelijk niet. De provincie geeft daarbij blijk elk argument te willen aangrijpen om de door hen, en niemand anders, gewenste fusie door te voeren. In geen van de gemeenteraden van Huizen, Laren of Blaricum bestaat een meerderheid voor fusie. Hetgeen duidelijk naar voren is gekomen in het open overleg. Het verwondert en betreurt ons dan ook zeer dat juist deze variant nu wordt voorgesteld door de provincie."

'Een top-downbenadering die wij
zeer betreuren'

Minister Ollongren

Kandidaat-gemeenteraadslid Karin van Hunnik, nummer 2 van Larens Behoud, ontmoette afgelopen weekend op het VNG-congres voor raadsleden in Den Bosch Kajsa Ollongren, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Van Hunnik kaartte bij haar de door de provincie Noord-Holland ingezette Arhi-procedure aan en dan met name over het ontbreken van draagvlak voor een door de provincie bepleite fusie van Blaricum, Laren en Huizen. Volgens Van Hunnik gaf de minister aan dat de procedures weliswaar al lopen, maar dat ze blij was kleuring te krijgen bij het dossier. "De minister zei uitdrukkelijk dat een fusie zonder draagvlak niet kan", aldus Van Hunnik.