Blaercom-voorzitter Jan Heybroek:
Blaercom-voorzitter Jan Heybroek: "College wil geen gedoe." Foto: Bob Awick

Blaercom-voorzitter Jan Heybroek: 'College heeft spelletje gespeeld'

Dat het haalbaarheidsonderzoek naar samenvoeging van de Blaercom en Het Vitus het niet gehaald heeft, zit Jan Heybroek niet lekker.

Blaricum Volgens de voorzitter van het dorpshuis aan de Schoolstraat 3 heeft "het college een spelletje gespeeld", waardoor de gemeenteraad een onjuiste weergave van zaken heeft verkregen. "Het collegevoorstel was erg incompleet en in onze ogen bewust zo in elkaar gezet. Mijn inschatting is dat het college zo kort voor de verkiezingen en de mogelijke fusie geen gedoe wil", aldus Heybroek.

Het water staat de Blaercom financieel niet aan de lippen, alhoewel het bestuur wel de bezoekersaantallen en daardoor ook de inkomsten ziet teruglopen. Heybroek wijt dat mede aan de vergrijzing. Uit een telling eind 2015 bleek dat er in een gewone week iets minder dan 1.100 mensen naar de Blaercom kwamen. Eenzelfde onderzoek - twee jaar later - wijst op een terugloop van 8 à 9% (een kleine honderd mensen per week minder). "En we verwachten dat de afkalving gestaag doorgaat."

Gekort

De gemeente is in 2011 begonnen met het dichtdraaien van de Blaercom-subsidiekraan. Maar is dat een terecht besluit geweest van de gemeenteraad? Volgens Heybroek niet: "Wij zijn geen vereniging, wij zijn een voorziening en wat wij hier doen is voor 95% het uitvoeren van gemeentelijk beleid. Daarom vinden wij dat de gemeente hier ook een rol in heeft. Niet alleen wij worden gekort, ook de gebruikers." En dan is het volgens Heybroek ook nog eens goed te weten dat de Blaricumse 'dorpers' geen affiniteit met de Bijvanck hebben. "Andersom wel!"

Dat bijvoorbeeld gebruiker Versa (ook financieel gekort) haar activiteiten in de Blaercom heeft teruggeschroefd, begrijpt Heybroek goed. "Vanuit haar optiek wel. Nu vindt zeker 80% van de Versa-activiteiten plaats in De Malbak (Bijvanck). Het zou evenredig verdeeld moeten zijn en dat zou ook de opdracht aan Versa moeten zijn. Dan zou ons bestaan er anders uitzien", is de overtuiging van Heybroek. "Dat is ook de verantwoordelijkheid die genomen moet worden richting onze werknemers. Wij hebben vier mensen dienst (totaal 3 fte) en dat is een absolute minimale bezetting om de Blaercom op werkdagen van 09.00 tot 24.00 uur open te kunnen houden. Daarnaast proberen wij via een beperkt aantal 'eigen' activiteiten aanvullende financiële middelen te krijgen. Zo hebben wij ook in de afgelopen jaren regelmatig een beroep gedaan op externe fondsen en Blaricumse particulieren."

Volgens Heybroek zou een samenwerking met Het Vitus goed zijn voor beide partijen. "Zowel Het Vitus als de Blaercom is een voorzienig voor het Oude Dorp. Dat is ook door wethouder Ben Lüken geconcludeerd." Hoewel Heybroek alleen voor zichzelf kan spreken, verwacht hij dat ook Het Vitus op langere termijn geld nodig heeft om het gebouw te kunnen onderhouden. "Wij willen onze levensverwachting voor de komende tien jaar weten, omdat we op de middellange termijn zien dat er mogelijk een financieel tekort gaat ontstaan. Daarom vinden wij als bestuur dat we de verantwoording hebben om daar in de komende jaren in bij te sturen."
De Blaercom ontvangt de laatste jaren op jaarbasis 46.060 euro aan exploitatiebijdrage. Daarvan gaat een groot deel naar de salarissen van de medewerkers. Geld voor groot onderhoud is er niet, laat staan dat er een bedrag gereserveerd kan worden voor onvoorziene zaken, terwijl dat allemaal wel op het bordje van het Blaercom-bestuur ligt. "Kortom, wat is de gemeente bereid te doen om het voor ons in de toekomst minder zorgelijk te maken? Ik stel voor: laten we structureel teruggaan naar de oude subsidiesituatie en indexeer het bedrag." De subsidieaanvraag van de Blaercom voor het komende jaar moet voor 1 april bij de gemeente binnen zijn.

'We willen onze levensverwachting voor de komende 10 jaar weten'