Celstraf voor duo na drugshandel vanuit Eemnes

Eemnes De rechtbank in Lelystad heeft de 24-jarige man uit Andijk, die in november 2016 samen met zijn vriendin aan de Wakkerendijk in Eemnes werd aangehouden op verdenking van grootschalige drugshandel, veroordeeld tot zes jaar celstraf voor internationale drugshandel en het witwassen van 500.000 euro.

De 26-jarige ex-vriendin uit Utrecht, met wie de man sinds mei 2016 in de woonboerderij aan de dijk woonde, is door de rechtbank veroordeeld tot drie maanden celstraf waarvan één maand voorwaardelijk voor 'schuldwitwassen'. De vrouw is vrijgesproken van de drugshandel. De officier van justitie eiste een maand geleden zeven jaar celstraf voor de man en dertig maanden celstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk, voor de vrouw (omdat zij profiteerde van de winst uit de drugshandel).
Op 14 november vorig jaar viel de politie de woning op het adres in Eemnes binnen. Bij de politie was het vermoeden ontstaan dat zich in de woonboerderij een hennepkwekerij bevond. Op het adres stond niemand ingeschreven en toch stonden er vaak grote dure auto's voor de deur. Eenmaal binnen stuitte de politie beneden in een van de ruimten op een professioneel ingericht postorderkantoor waar drugs werden verpakt om te worden verstuurd. Op een lange tafel lagen grote hoeveelheden harddrugs: amfetamine, MDMA, xtc-pillen en cocaïne. In de ruimte ernaast lagen verpakkingsmaterialen, etiketten, bestellijsten en weegschalen. De man zocht zijn potentiële kopers via het Darknet op het internet. Hij liet zijn klanten in bitcoins betalen, die hij daarna verzilverde. In totaal verzond hij in de periode mei tot november 2016 meer dan 2.700 pakketten naar 48 landen ter waarde van 500.000 euro.