Bernadette Bakker runt al 19 jaar de verf- en glashandel aan de Torenlaan.
Bernadette Bakker runt al 19 jaar de verf- en glashandel aan de Torenlaan. Foto: Jacqueline Roest

'Ik heb drie jaar lang mijn mond gehouden'

Laren "Ik heb drie jaar lang mijn mond gehouden, maar nu iedereen denkt dat wij binnenkort de deur gaan sluiten, doe ik dat niet meer." Aan het woord is Bernadette Bakker (56). Ze is al negentien jaar eigenares van de verfwinkel Van den Brink & Thuys aan de Torenlaan 1, de locatie waar wethouder Ton Stam een hotel heeft bedacht.

door Jacqueline Roest

Als de gemeenteraad voor de komst van een boutiqueachtig hotel stemt, moeten de winkel (met boven kantoorruimte), de achterliggende fabriek, het dubbele woonhuis en de kantoorpanden op het terrein daar plaats voor maken. De garageboxen blijven staan; deze zijn in gebruik door de mensen die de appartementen boven de winkels bewonen. "Wat iedereen vergeet is dat hier - op dit terrein - zeker vijftig mensen werken."

De erven van Van den Brink & Thuys hebben in mei 2015 al de huur bij Bakker opgezegd. Er werd haar door een woordvoerder van de gezusters Van den Brink toen gevraagd of ze het jaar daarop weg kon zijn. "Ik ben een maand van slag geweest, maar heb het aan niemand laten merken. Alles ging door, en nog steeds." Sterk staat Bakker overigens niet; ze heeft pas sinds 2013 het huurcontract (driejarig, red.) op haar naam staan. "De eerste jaren huurde ik het winkelpand van schildersbedrijf De Wit." Het huurcontract wordt nu telkens met een jaar verlengd.

De meer dan honderd jaar oude winkel aan de Torenlaan heeft een dorpsfunctie. Schilders en particulieren komen er hun verf en kunstschildersmateriaal halen. Bakker: "Ik hoor zo vaak 'Wat moeten we zonder jou' en 'Jij hebt altijd overal een oplossing voor'. Toen laatst ook nog een oudere dame van het Rosa Spier Huis haar spulletjes kwam halen en vertelde met haar handen in het haar te zitten als de winkel gaat sluiten, besefte ik dat ik zelf in actie moest komen."

Bakker was vorige week aanwezig bij de commissie Ruimte & Infrastructuur waar het onderwerp 'hotel' werd besproken. Volgens insiders is het een kansloze zaak en is er totaal geen draagvlak. Vooral ook omdat de Rabobank nog lang geen toestemming heeft voor appartementen en ook Golden River (zo goed als verkocht, red.) de discussie verstoort. "Maar voor de buitenwereld lijkt het een gelopen race", zegt Bakker. Wellicht dat vanavond (31 januari, 20.00 uur) in de gemeenteraad de bestuursopdracht voor het hotel een nipte meerderheid behaalt. Duidelijk is dat de strijdbare Bakker blijft hopen op een goede afloop.

Geen draagvlak, maar voor de buitenwereld lijkt het een gelopen race