Leo Janssen hoopt op een glimlach van de lezer.
Leo Janssen hoopt op een glimlach van de lezer. Foto: Marja van Hest

Nieuwe rubriek 'Bol an' met Leo Janssen

Laren Met ingang van volgende week verschijnt er wekelijks in de Laarder Courant de Bel een nieuwe rubriek van de hand van Leo Janssen: 'Bol an', over Larense burgers, verdwenen boeren en sjieke buitenlui.

De oud-wethouder van Cultuur en voormalig creatief directeur van Endemol: "Het wordt een rubriek met, zoals dat heet 'tongue in cheek', een knipoog naar ons mooie en charmante dorp."

Rijkdom van binnen

Verhaaltjes over de geschiedenis, mooie (fotografische) prenten, nieuws over bijzondere gebeurtenissen/activiteiten en opmerkelijke zaken die nu spelen passeren de revue. "Ik verzet mij - vaak door bewoners van buiten het dorp geuit - tegen het imago van ons dorp dat we alleen maar een rijke, poenerige buitenkant hebben. De werkelijke rijkdom van Laren zit van binnen. Er wonen hier zo veel bijzondere karakters. Daar ga ik over vertellen."

Spiegelen

De Laarder heeft in de loop der jaren veel verzameld over het dorp. "Dit is een mooie kans om erover te vertellen. Actuele zaken die nu spelen, zoals bijvoorbeeld 'de roep om een hotel' spiegel ik aan honderd jaar geleden toen hotels en pensions (en bed & breakfasts) in Laren 'booming business' waren. Of kunstenaars en architecten die recht tegenover elkaar stonden bij het willen plaatsen (in 1924-1925) van een muziektent/kiosk aan de rand van de Coeswaerde op de Brink. En hoe kwam de 'Hut van Mie' tot stand? Of hoe staat Singer Laren tegenover de selfietrend waarmee consumenten meer - interactief - bij kunst worden betrokken?."

Glimlach

Kortom, het gaat niet alleen maar over vroeger. Janssen: "Het staat midden tussen de Larense traditie en 2018. Ik heb er veel zin in en ik hoop dat de mensen ervan zullen genieten. Ik zoek niet de harde lach, maar een glimlach per week is voldoende."
'Bol an' is Larens dialect. "Het wordt door nog maar een handjevol personen in ons dorp gesproken en het betekent 'rustig an'. Al leef ik er zelf niet echt naar, maar de wereld is toch eigenlijk gemaakt voor zes kilometer per uur", aldus de Laarder.