Lezing over de Stelling van Amsterdam

Blaricum 'Toen kwam het vliegtuig'. Deze hardnekkige mythe komt ter sprake in een lezing over de Stelling van Amsterdam bij de Historische Kring Blaricum op woensdag 14 februari.

En met het motto 'Voor de verdediging van ons grondgebied is geen prijs te hoog!' gaf de overheid tussen 1880 en 1920 enorme bedragen uit om de Stelling van Amsterdam aan te leggen. "We doen er nu wat schamper over, maar de Stelling van Amsterdam was bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog het modernste verdedigingswerk ter wereld. Tegelijkertijd worstelden de politiek, legerleiding en de ontwerpers met de snel voortschrijdende techniek. Het concept van een cirkel van forten die achter een watervlakte middels flankerend granaatvuur een ondoordringbare 'muur' van vuur en staal kon optrekken, moest niet te snel verouderen", aldus de HKB.
In de lezing wordt een aantal hardnekkige mythes besproken en daarbij wordt ook een reis gemaakt naar 'oorlogslandschappen' verderop in Europa. De lezing wordt gegeven door Marcel van Kerkvoorde, een van de oprichters van het Kunstfort bij Vijfhuizen en ontwikkelaar van de Stellingtour en digitale rondleidingen op de Stelling van Amsterdam. De lezing wordt twee keer gegeven, om 14.30 en 20.00 uur, en vindt plaats in het onderkomen van de Kring aan de Brinklaan 4a. De toegang voor leden van de HKB is gratis, niet-leden betalen 3 euro.


Trio Diana Burta in Blaercom

Blaricum Het Blaercom Jazz Café biedt zondag 18 februari - tussen 15.00 en 18.00 uur - een optreden van zangeres en pianiste Diana Burta met haar trio. Toegang 10 euro, inclusief bittergarnituur.

De specialiteit van Diana Burta is jazzy entertainment waarbij zij zich ontpopt als een swingende pianiste. Maar als zangeres is zij bekender geworden. Een hit was haar uitvoering van het liedje 'Ik zing dit lied voor jou alleen', dat door velen van haar collega's zoals Willeke Alberti, Corrie Brokken en André van Duin is vertolkt. Het is geschreven door haar vader, Joop Beerta, die aanvankelijk professioneel gitarist was, maar carrière maakte in de horeca in Groningen.