Het gebied waar mogelijk een hotel wordt gerealiseerd.
Het gebied waar mogelijk een hotel wordt gerealiseerd. Foto: Bob Awick

Raad akkoord met bestuursopdracht hotel

Laren De meerderheid van de gemeenteraad van Laren heeft vorige week haar goedkeuring aan het college gegeven om te onderzoeken of een hotel in Laren haalbaar is en onder welke voorwaarden. De zogenaamde bestuursopdracht 'Verzoek realisatie hotel' is hiermee geamendeerd vastgesteld.

Jacqueline Timmerman van Liberaal Laren (LL) vroeg om hoofdelijke stemming van het geamendeerde voorstel van D66, Larens Behoud en VVD. Timmerman, Erwin van den Berg, Maria Klingenberg (CDA), Chris Bogaers (PvdA) en Anne Visser (LL) stemden tegen, en alle andere raadsleden voor. Wethouder Tijmen Smit sprak op Twitter van een "opvallende coalitie".

Bang

De tegenstemmers zijn bang dat deze bestuursopdracht automatisch de sloop van het Witte Huis en de winkel van Van den Brink & Thuys aan de Torenlaan betekent. Chris Bogaers vroeg daarom Larens Behoud-fractievoorzitter Peter Calis of hij zich wilde uitspreken of hij voor of tegen de sloop was. Daar kreeg hij geen antwoord op. Calis wil eerst onderzoek naar de drie locaties. De bestuursopdracht is volgens Larens Behoud, D66 en VVD juist nodig om te onderzoeken of en op welke locatie een eventueel hotel gerealiseerd kan worden. Laren laat daarom een stedenbouwkundig onderzoek uitvoeren, laat wethouder Ton Stam weten. "Om de samenhang van de drie locaties (Golden River, Torenlaan en Rabobank) te onderzoeken." Er wordt nergens gesloopt, pas dan wanneer er écht ergens gebouwd gaat worden.
Na afronding van het onderzoek volgt behandeling in de commissie en komt er een raadsvoorstel. Het raadsvoorstel wordt te zijner tijd in stemming gebracht. Stam: "De bestuursopdracht zegt niks anders dan het vaststellen van de randvoorwaarden." Dat heeft de raad gedaan met het geamendeerde raadsvoorstel. Zo mag de bebouwing niet hoger zijn dan de aangrenzende bebouwing (maximaal twee lagen plus kap aan de Brink), worden er bij voorkeur geen appartementen ontwikkeld en wil de raad inzicht in het exploitatiemodel van het voorgenomen plan, waarbij in het bijzonder de levensvatbaarheid van een dergelijk hotel in Laren aan de orde dient te komen. De wethouder hoopt in mei met een voorstel naar de gemeenteraad te komen.
Ook ging de raad akkoord met de bestuursopdracht voor het Rabobank-gebouw, waar een ontwikkelaar appartementen wil realiseren. Hierbij geldt hetzelfde stappenplan als bij het hotel, waarbij de raad nog alle kanten op kan.