Nico Wegter (D66 Laren) en zijn Blaricumse partijgenoot Carin Francken zijn voor één Gooistad.
Nico Wegter (D66 Laren) en zijn Blaricumse partijgenoot Carin Francken zijn voor één Gooistad. Foto: Bob Awick

D66 dringt bij GS aan op herindeling tot Gooistad

D66 Laren en Blaricum hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze liever direct fuseren tot Gooistad. Haarlem heeft dus post gehad.

Laren/Blaricum "Als oppositiepartijen lijkt het ons van groot belang om uw voorgenomen besluit tot herindeling van de gemeenten tot uitvoering te brengen", schrijven D66-fractievoorzitters Nico Wegter (Laren) en Carin Francken (Blaricum) aan Gedeputeerde Staten (GS). "In heldere bewoordingen om ons standpunt over te brengen zodat de provincie dit bij haar finale overweging kan betrekken", leggen ze uit.

De provincie heeft in haar brief van 8 november 2017 voorgesteld om Huizen, Laren en Blaricum te laten fuseren, maar volgens D66 zou het juist de slagkracht van deze drie gemeenten versterken wanneer ze tot één gemeente (Gooistad, red.) samengevoegd zouden worden. D66 laat de provincie weten dat er in de gemeenteraden van Huizen, Laren en Blaricum geen draagvlak is bij de zittende raadsleden. "In Laren en Blaricum zijn de zorgen en knelpunten, genoemd in de verschillende onderzoeksrapporten, door bestuurders op persoonlijke titel beaamd, maar dat kunnen zij door het ingenomen standpunt van de coalitiepartijen niet vrijelijk naar buiten brengen."

De democraten geloven in regionale bestuurskracht. "Onze inwoners zijn erbij gebaat als we gewicht in de schaal kunnen leggen", zegt Wegter. "Kijk naar de afronding MIRT-Amsterdam-Oost", noemt Francken als voorbeeld. "Als Gooistad hadden we een vuist kunnen maken richting Utrecht, Almere en Amsterdam. Als gevolg van onvoldoende krachtige opstelling vanuit de Gooise gemeenten gaat de ondertunneling op de A1 niet door. We zijn op achterstand geraakt en zijn hierin helaas de verliezende partij", zegt Wegter.

Bij HBL en BEL is absolute erkenning om samen te werken, maar er komt zeer weinig van terecht, vinden Wegter en Francken. "Iedereen wil dicht bij huis blijven, omdat ze anders de grip verliezen. Er is te weinig doorzettingsmacht." Het sociaal domein - een regionale samenwerking - is absoluut gelukt en lijkt een van de mooie voorbeelden van Nederland te worden. "Maar dat is niet zomaar uit de grond gekomen. Het was heel arbeidsintensief. Vanuit de Regio zijn er twee wethouders die de kar trekken (wethouder Janny Bakker (CDA Huizen) en Eric van der Want (D66 Hilversum, red.)", aldus Francken.

De door de colleges van Huizen, Laren, Blaricum voorgestelde lichte gemeenschappelijke regeling (GR) illustreert volgens Wegter het dilemma. "Huizen hecht daar veel waarde aan, maar de slagvaardigheid lijdt daar onder. Het is het loslaten, net als met een puber. Maar hiermee doe je geen recht aan de inwoners." D66 is het wel eens dat kernwaarden van gemeenten moeten worden vastgelegd. Francken: "Het is even slikken als lokale partij, maar we kunnen er echt iets van maken als iedereen zich constructief opstelt." Hierbij is wel een rol weggelegd voor een procesmanager die de gemeenten gaat helpen. "Een onafhankelijk persoon. Daarmee krijg je het mooiste resultaat", aldus Francken.

Fractievoorzitter Carin Francken: 'Het is even slikken als lokale partij'