V.l.n.r.: Mariëtte Nieuwboer, Maria Klingenberg, Marijke van der Pas (bestuursleden Laren Klassiek) en Jacqueline Nieuwboer.
V.l.n.r.: Mariëtte Nieuwboer, Maria Klingenberg, Marijke van der Pas (bestuursleden Laren Klassiek) en Jacqueline Nieuwboer. Foto: PR

Matthäus Passion met King's College Choir megaklus voor Laren Klassiek

Hoewel het nog lang geen Palmzondag 25 maart is, zijn de voorbereidingen voor de uitvoering van de Matthäus Passion in de basiliek van Laren al in volle gang.

Laren Dit jaar is het de stichting gelukt niemand minder dan het beroemde King’s College Choir uit Cambridge samen met het vermaarde barokorkest The Hanover Band naar Laren te halen. "Een megaklus."

Mariëtte Nieuwboer, bestuurslid en verantwoordelijk voor de organisatie, is er al een paar maanden mee bezig. "Zo op het eerste gezicht lijkt het vrij eenvoudig om 55 Engelsen per vliegtuig naar Nederland te halen, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk ze met een voordelig tarief per ensemble te boeken. Ze worden daarom keurig in kleine groepjes verdeeld. Verder moeten er speciale stoelen worden geregeld voor de wat grotere instrumenten, zoals bijvoorbeeld de contrabas. Maar de twee kistorgels kunnen ze weer niet uit Cambridge meenemen. Die worden in Hilversum gehuurd."

Nieuwboer heeft als oud-gedelegeerd producent bij John de Mol Produkties veel ervaring met het organiseren van dergelijke evenementen. "Het fantastische koor, de even beroemde solisten en het barokorkest komen hier op zaterdagmiddag aan, overnachten in een hotel en gaan de volgende ochtend per bus naar de Sint Jansbasiliek om op te treden. 's Avonds vliegen ze om 21.30 uur weer terug. Tussendoor moet er opvang zijn voor de maaltijden, de lunches en je kunt ze ook niet met een lege maag weer het vliegtuig in sturen. Het is heel veel werk, maar wel ontzettend leuk om te doen." Ze beseft maar al te goed dat ze zelf ook niet zonder vrijwilligers kan. "Ik krijg veel steun vanuit het bestuur en de parochie en ook van mijn zusje Jacqueline en mijn zoons. En niet te vergeten uit de parochie Sint Jan- Goede Herder, het Broederschap. Er komt zo veel bij kijken. Van het parkeren tot de opvang van het publiek in de pauze en van het ophangen van de spandoeken tot het na afloop van de uitvoering uitreiken van bloemen aan de solisten. Er komt een heel draaiboek aan te pas met daarin een repetitieschema en vooral: wie is tijdens zo’n operationele dag voor wat verantwoordelijk. De lijntjes naar de Nationale Theater Kassa, de drukkerij, de gemeente, de brandweer, de EHBO, de opvang en begeleiding van de Vrienden van Laren Klassiek en de sponsors, het staat er allemaal in." Mariëtte voelt zich dan ook als een vis in het water. "'s Avonds kun je me uitwringen, maar er heerst altijd een voldaan gevoel. Je doet het voor het publiek, dat iedereen zich welkom weet. Ik verheug mij er enorm op."

De uitvoerenden onder leiding van Stephen Cleobury zijn: Jeremy Budd (evangelist), Edward Grint (Christus), Mhairi Lawson (sopraan), David Allsopp (countertenor), Anthony Gregory (tenor) en William Gaunt (bas). Solisten, het King’s College Choir Cambridge en het kinderkoor Midden Gelderland worden begeleid door het internationaal vermaarde Barokorkest The Hanover Band.

Tickets (59,50 euro eerste rang en 49,50 euro tweede rang, inclusief programmaboekje en pauzedrankje) kunnen besteld worden via de Nationale Theater Kassa 0900-9203. Voor meer informatie: www.larenklassiek.nl.