Kinderpension 'Zonnehoek'.
Kinderpension 'Zonnehoek'. Foto: Leo Janssen

Moet er een hotel komen zoals de centrumvisie in Laren aangeeft, ja of nee? De commotie rond die vraag is met het oog op de verkiezingen in ons charmante en groene dorp - en vooral de plek waar - heviger dan ooit.

De partijen rollen over straat. Een kleine honderd jaar geleden lag dat heel anders. Laren telde volgens de 'Hotel en pensiongids 1924', een uitgave van 'De Vereeniging voor vreemdelingenverkeer te Laren', zeven hotels, drie pensions en een kinderpension. Daarnaast waren er al acht - al heette dan toen nog niet zo - bed and breakfasts, kamers mét of zonder pension.

Vermaard

Het vermaarde Hotel Hamdorff afficheerde zich met 'electrisch licht en centrale verwarming, middag- en avondconcerten, balchampêtre (dansen in de openlucht), afternoontea en Schilderijen (met een hoofdletter)-tentoonstelling'. Andere hotels en pensions onderscheidden zich vooral door hun prijzen. 'Logies en ontbijt van af f 2,50 én familieskorting'.
Laren was, zoals we dat tegenwoordig benoemen, 'hot en booming', aldus de gids. Wervend schreeuwde de achterkant van de gids 'Vestigt u te Laren, het centrum van het mooie Gooi. Rijwielpaden in alle richtingen. Mooie omgeving met bosch, heide en zee. Hooge ligging. Gezonde lucht. Opgewekt kunstleven. Goed onderwijs (openbaar en bijzonder) en Lage belastingen'. Vooral dat laatste.
Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Hoewel, de gemeenteraadsverkiezingen komen er dus aan. Welke partij durft?