Poëzieontbijt in het Brinkhuis.
Poëzieontbijt in het Brinkhuis. Foto's: Yvonne Verburg

Poëzie Festival Laren warm ontvangen

Het eerste Poëzie Festival Laren was een succes en zeker voor herhaling vatbaar. Het regende complimenten voor deelnemers en organisatie.

Laren Alle activiteiten van het festival werden goed ontvangen en bezocht. Tijdens het Kunstcafé Laren werd de bibliotheek omgebouwd tot huiskamer en werden daar in intieme sfeer gedichten voorgedragen door burgemeester Rinske Kruisinga, wethouder Tijmen Smit en enkele prominente dichters uit de regio Laren en directe omgeving, zoals Gerard Wortel, dorpsdichter van Eemnes, en Jos Schellart uit Eemdijk.

Uit handen van Pauline Gmelig Meyling, directeur van de Openbare Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, ontving de burgemeester van Laren het eerste exemplaar van het festival 'Soms gaan letters', een dichtbundel met 52 gedichten geschreven door 26 dichters.
Zaterdag had het Brinkhuis een vol programma met een ontbijt, workshops en film en 's avonds werden gedichten voorgedragen uit dichtbundel 'Soms gaan letters’. "Velen hebben ervaren dat dit festival aan het einde van de Poëzieweek voor Vlaanderen en Nederland poëzie overbracht als het medium voor het uitdrukken van emoties en vooral het oproepen van emoties. 'Met poëzie bouw je een brug tussen jouw hart en dat van anderen’ is een gevleugelde uitspraak van Ahmed Aboutaleb", aldus de organisatie.
In de Johanneskerk werd de expositie 'Kunst en Poëzie aan de Brink', waar twee kunstuitingen bij elkaar werden gebracht, druk bezocht. Daar werden de gedichten uit de 'Soms gaan letters' gekoppeld aan een schilderij of beeld. "Een koppeling vanuit onderwerp, kleur, vorm of emotie. Zoals een schilderij meer is dan een optelsom van verfstreken en een beeld meer dan klodders klei bij elkaar, is een gedicht méér dan een aantal woorden op een rijtje. Het zijn de witregels, de pauze, de stiltes in het ritme die de inhoud vormgeven." Antoinetty van den Brink opende de expositie. Uit de bundel 'Soms gaan letters' had zij van alle zesentwintig dichters één regel gekozen. Daar had zij een nieuwe werkelijkheid, een nieuw gedicht van gemaakt, waarmee zij bij monde van zesentwintig poëten de tentoonstelling opende. De Finissage op zondagmiddag werd op muzikale wijze door Kees Kerkhof gedaan en er werd zelfs gedanst in de kerk.

Tijdens de workshop met Gitte Spee (m).