Een voorbeeld van een doetuin.
Een voorbeeld van een doetuin. Foto: Gemeente Eemnes

Nieuwe initiatieven 'ontrommelen' gebied

Eemnes Bij het vaststellen van de Kernrandvisie Oud-Eemnesserweg zijn bij de gemeente Eemnes drie verzoeken binnengekomen.

Een particulier wil op de grond naast De Witte Tenten een educatieve en deels ondergrondse doetuin aanleggen. De tuin geeft bezoekers en/of scholen inzicht in de rijke flora en fauna van het Drakenburgergrachtgebied.
De eigenaar van tuincentrum Overvecht (nummer 23) wil een revitalisering van het gebied. Volgens wethouder Jan den Dunnen is het een kwestie van gebouwen draaien op de bestaande bouwvlek. Dit kan door het slopen van een deel van de bestaande kassen en het elders op het terrein herbouwen hiervan. Onderdeel hiervan is het realiseren van een nieuwe hoofdentree. Ook het terrein wordt onder handen genomen.
Tot slot wil Arnoud Daatselaar, eigenaar van Stal De Heidehoek (nummer 7) zijn accommodatie dusdanig aanpassen dat er in de toekomst (inter)nationale wedstrijden kunnen plaatsvinden. In zijn paardenpension worden paarden gehouden die op (inter)nationaal niveau hoog presteren. Om dit niveau te kunnen vasthouden moeten de paarden op professionele wijze en in rust getraind kunnen worden. De nodige rust is in het gebied aanwezig, maar de huidige faciliteiten laten te wensen over. Zo voldoen de huidige binnen- en buitenbak niet aan de eisen om ruiter en paard te kunnen laten trainen voor (inter)nationale wedstrijden. De Heidehoek wil het bedrijf derhalve moderniseren.

Elk van deze initiatieven draagt in meer of mindere mate bij aan 'ontrommeling' en geeft een impuls aan de kwaliteitsverbetering van dit gebied, meldt het college van burgemeester en wethouders. In dat kader wordt ook het zogenaamde 'Rondje Drakenburgergracht' (klompen/ruiterpad) afgerond. De eigenaren moeten het goedvinden dat delen van het voet- en ruiterpad over hun terrein lopen. "Alleen op die wijze kun je een geheel van het gebied maken." De visie is een samenwerking met de gemeente Baarn en wethouder Jan den Dunnen is content over de samenwerking: "Dat je met je buurgemeente tot zoiets moois bent gekomen, is mooi."

Deze visie heeft geen formele juridische status. Het is echter wel een beleidsdocument waar toekomstige verzoeken aan getoetst zullen worden.

De gemeenteraad behandelt het voorstel maandag 19 februari. De vergadering begint om 20.00 uur.