Noëlle (niet haar echte naam) samen met haar pleegouder Yvonne.
Noëlle (niet haar echte naam) samen met haar pleegouder Yvonne. Foto: Koosje de Beer

Noëlle is een keer per maand een weekend bij pleegouder Yvonne

Meer dan honderd kinderen wachten op een pleeggezin. Noëlle heeft in 't Gooi wel haar plekje gevonden bij pleegouders Yvonne en Hans.

BEL "Mijn moeder houdt veel van van mij en mijn zus, maar soms wordt het haar te veel", legt Noëlle uit. "Ze is dan geen moeder, maar moedeloos van ons, zoals ze zelf zegt." Daarom brengt Noëlle een keer per maand een weekend door bij Yvonne en Hans Engelaar. "Noëlle kan hier haar huiswerk maken en verder doen we samen de huiselijke dingen: even naar de Intratuin voor een kamerplant of de auto wegbrengen naar de garage."

De eerste kennismaking met ons als pleeggezin moet heftig voor Noëlle zijn geweest, blikt Yvonne terug. "We waren met vijf volwassenen: de moeder van Noëlle, Hans en ik en mensen van Spirit Pleegzorg en de gemeente. Toch klikte het goed tussen ons."

Vrijer

Noëlle nestelt zich behaaglijk in de grote bank en lijkt dat eerste gesprek, nu ruim drie maanden geleden, al bijna te zijn vergeten. "Hiervoor ging ik naar het Logeerweekend", vertelt ze. "Hoewel ik mijn vrienden daar mis, wilde ik daar toch weg. De leiding behandelde ons als kleuters: niks mocht en ik moest telkens opletten. Yvonne laat me vrijer."

Veel eisen stelt pleegouder Yvonne inderdaad niet. "Ik vind het belangrijk dat ze haar huiswerk maakt en verder moet het in huis natuurlijk gezellig blijven", is haar commentaar. "Een weekend per maand is te kort om meer te willen."

Trainingsprogramma

'Yvonne laat mij vrij tijdens het weekend en dat vind ik erg fijn'

Als voorbereiding op de komst van Noëlle hebben Yvonne en haar partner Hans het trainingsprogramma gevolgd van Spirit Pleegzorg. "In die bijeenkomsten kwamen alle vormen van pleegzorg aan de orde: van crisisopvang tot weekendpleegouderschap, zoals wij nu doen. We kregen tips over hoe je dingen het beste kunt aanpakken die zeker nuttig waren. Ik wilde al langer pleegouder worden, maar Hans zag er tegenop. Nu onze eigen kinderen al een tijd het huis uit zijn, staat hij er wel voor open. Erg leuk aan het weekend samen met Noëlle vind ik dat ik als 51-jarige weer meekrijg wat een meisje van 14 jaar oud tegenwoordig bezighoudt."

Campagne

Pleegouders zijn hard nodig, want er wachten meer dan honderd kinderen op een goede en veilige plek in een pleeggezin. Het tekort aan pleegouders groeit, onder andere door het stijgende aantal vechtscheidingen. Daarnaast zijn er tal van andere redenen om te kiezen voor pleegzorg als beste oplossing voor een kind. Daarom is Spirit Pleegzorg vorig jaar een campagne gestart om nieuwe pleegouders te werven. De drempel om dit te doen is minder hoog dan veel mensen denken, zoals op www.spirit.nl/pleegouders is te lezen. Iedereen kan pleegouder worden. De belangrijkste voorwaarden zijn dat je minimaal 21 jaar bent en een pleegkind een stabiele en veilige leefsituatie kan bieden.

Noëlle checkt zo nu en dan haar telefoon. De appjes blijven binnenstromen terwijl ze vertelt over haar zus, die in het weekend naar een tante gaat. "Eerst was het de bedoeling dat we samen bij Yvonne zouden komen, maar dat wilde mijn zus niet. Ik ben daar wel blij om. Soms doen we samen wel dingetjes die zussen doen, maar als we 24 uur samen zijn, krijgen we echt ruzie. Mijn zus vindt het ook moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen, terwijl ik dat juist leuk vind." Al is ze soms ook te gemakkelijk, bekent ze openhartig. "Ik heb moeite met 'nee' zeggen tegen jongens. Daar volg ik nu therapie voor. Volgens mijn moeder komt dit omdat ik een vaderfiguur mis in mijn leven." Zij hoopt dat Hans die rol op zich neemt.
Yvonne lacht. "Ik weet niet zeker of hij dit allemaal kan oplossen. Voor mij is het al heel mooi als Noëlle zich voor een weekend bij ons op haar gemak voelt", zegt ze tot slot.