Wethouder Ben Lüken vindt de reactie van Jan Heybroek een beetje teleurstellend.
Wethouder Ben Lüken vindt de reactie van Jan Heybroek een beetje teleurstellend. Foto: Jacqueline Roest

Wethouder Lüken: 'Heybroek gaat beetje kort door de bocht'

Jan Heybroek, voorzitter Blaercom, deed twee weken terug zijn verhaal over de toekomst van het dorpshuis. Een reactie van de wethouder.

Blaricum Wethouder Ben Lüken heeft begrip voor de teleurstelling die Blaercom-voorzitter Jan Heybroek te verwerken kreeg naar aanleiding van het raadsbesluit om geen onderzoek naar de samenwerking tussen de Blaercom en Het Vitus te doen. Maar hij vindt zijn relaas in deze krant (31 januari, red.) wel een beetje zuur en een beetje kort door de bocht. "Dat is teleurstellend." Juist omdat het college nu samen met hem naar langetermijnoplossingen zoekt.

Lüken: "We hebben als college bewust gekozen voor een beknopt en duidelijk voorstel naar de raad. Bij de samenwerking die Heybroek en het parochiebestuur voorzagen tussen Blaercom en Het Vitus stond de bouwvlek, de grond tussen Het Vitus en het gemeentehuis aan de Kerklaan, centraal. Op die plek zou een nieuw gebouw moeten komen met daarboven appartementen. Dan zou het pand aan de Schoolstraat 3 (in eigendom van de Blaercom-stichting, red.) afgestoten kunnen worden en de grond daar vrijkomen voor andere doeleinden." De grootonderhoudsproblemen voor de Blaercom en Het Vitus zouden daarmee in één klap opgelost zijn.
Het college zelf zag deze grootschalige nieuwbouw niet zitten en stelde beperkte vergroting van Het Vitus voor als alternatief voor het onderbrengen van maatschappelijke en sociaal domein-gerelateerde activiteiten, zegt Lüken. Maar bij de raad ontbrak voor een dergelijke ontwikkeling aan de Kerklaan, die aanpassing van het bestemmingsplan zou vergen, voldoende draagvlak. Daarnaast zou met het verschuiven van de activiteiten naar de Kerklaan de parkeerdruk - in de toch al drukke straat - alleen maar toenemen. "Ook was de buurt bang voor geluidsoverlast." Buiten kijf staat dat zowel raad als college de Blaercom en Het Vitus - met hun eigen functies - belangrijk voor het dorp vindt. De raad heeft aangegeven de bestaande gebouwen hiervoor te willen behouden.
Dat de gemeente Blaricum sinds 2014 jaarlijks ruim 10.000 euro minder aan subsidie verstrekt aan de Blaercom heeft te maken met de omvormingsopdracht die het Blaercom-bestuur vanuit Blaricum heeft meegekregen. Lüken legt uit: "Wij willen ons geld niet in stenen stoppen, maar in maatschappelijk en sociaal domein-gerelateerde activiteiten, zoals een 'Dagje Blaercom'."

Oprekken

"Dat betekent dat de Blaercom vraaggestuurde activiteiten zou moeten ontwikkelen waaraan wij subsidie kunnen verstrekken. Die omvorming is ingezet, maar nu - na drie jaar - blijkt dat hiervoor meer tijd nodig is. Daarom gaan we de tijd van omvorming oprekken. Samen met het Blaercom-bestuur gaan we een gezamenlijk plan maken voor de komende tien jaar. De subsidie wordt voorlopig niet verder afgebouwd. Wij willen de waarde van het gemeenschapshuis in stand houden en daarbij samen met het bestuur van de Blaercom optrekken. Wij hopen in april een plan aan raad voor te leggen. En daarover dan in discussie te gaan", besluit Lüken.

'Waarde van het gemeenschapshuis in stand houden'