Gooiland of Gooi en Vecht i.p.v. Gooistad

Eemnes "In de lokale en regionale pers wordt weer volop gerept over Gooistad. Hoewel ik er als Eemnesser waarschijnlijk niet wakker van zou hoeven liggen, heb ik een dusdanig historisch gevoel voor het Gooi dat het me bezighoudt.

Deze naam Gooistad is naar mijn mening een gedrocht. Ik doel dan vooral op de naam, die een verkeerde grondhouding weerspiegelt. 'Stad' verwijst naar een aaneengesloten bebouwing waar alle blauwe bebouwde-komborden worden vervangen door één bord, in dit geval Gooistad. Hooguit komt er een wit bord om de oude dorpen als wijken aan te wijzen. In Zaanstad heeft men het gedaan. Het lijkt wel of de Gooise bestuurders niet los kunnen komen van het concept van eenkerngemeenten en zich niet kunnen verplaatsen in een meerkerngemeente. Het lijkt moeilijk te zijn om in bestuurlijke zaken, waar het nuttig is, groot te denken en aan de andere kant dicht bij de mensen te blijven en daarin ook lokaal en klein te denken.
Gooistad als naam staat voor centralistisch, topdownbestuur. De naam doet afbreuk aan de identiteit van de lokale gemeenschappen en de landschappelijke en historische context van het gebied. Misschien is het een soort werknaam, maar voor je het weet heeft iedereen hem geaccepteerd. Gooiland zou een zeer goed alternatief zijn en mocht dat gevoelig liggen bij de gemeenschappen rond de Vechtplassen, dan is Gooi en Vecht een goede tweede keus. Degenen die van begin af aan Gooistad in de mond nemen, staan acceptatie van een grote fusiegemeente in de weg. De (populistische) oppositie vaart er wel bij en de voorstanders schieten zichzelf in de voet. Als men naar één gemeente wil, stop dan met de naam Gooistad."

J. Groeneveld, Eemnes


Francken blijft frontvrouw D66

Blaricum Carin Francken blijft de frontvrouw van de Blaricumse democraten en Joke Lanphen is nummer 2 op de kieslijst van D66. Francken: "Wij zijn er trots op dat wij een kort en bondig verkiezingsprogramma hebben waarmee we een gedegen werkdocument in handen hebben voor de komende vier jaar. Om dit verkiezingsprogramma uit te voeren hebben we zestien geschikte kandidaten. Als raadslid, steunfractielid of fractieassistent."